Ord och dess betydelse

Ord, beskrivningar och partibeteckningar är inte lika världen över. Om man är en vänsterpartist och reser till Danmark så är det risken att man hamnar helt fel. Då kan man helt plötsligt gå in på fel kansli och stillsamt undra om vänstern i Danmark helt bytt kostym och politik åt höger (det har dom gjort i Sverige också, men inte så drastiskt). En svensk liberal kan hamna på danske folkpartiet, vilket är detsamma som SD i Sverige (men den jämförelsen är kanske inte så drastisk idag).

Ryssland största parti är Enade Ryssland. Det borde stå, enligt partiets program, nära de svenska liberalerna och kristdemokraterna. Men L och KD har helt tagit avstånd från Enade Ryssland – som de anser är nationalistiskt. Jaha? Är inte L och KD nationalistiska? Det var vad de hävdade i somras på Gotland.

På tal om nationalism. På Irland betyder nationalistisk att man står på vänsterkanten vars parti heter Sinn Féin. Men i England, och troligen i övriga Europa inklusive Sverige, betyder nationalistisk att man är extremt invandrarfientligt och kanske nazistiskt. Sedan har vi det irländska kommunistiska partiet. Under deras logga på deras hemsida står det patrioter.

Men innebär det att nationalism är lika med nazism? Absolut inte. Även om många gör den jämförelsen. Nationalism är att man gillar det land man är född, uppvuxen med och verkar i, språket och landets kultur. Det gäller även invandrare som är födda i Sverige. De kan gilla sin nationalitet utan att ens ha satt sin fot i sitt eget land eftersom de har tagit del av familjens och bekantas kultur och språk. Men nationalism innebär inte – som många nazister, inklusive SD, hävdar – att den svenska kulturen är bättre än någon annan kultur, hudfärg, religion eller samhälle. När västliga medier och politiker pratar om amerikansk patriotism så menar de inte att amerikanarna är rasister. Och det stämmer. Det finns många patriotiska amerikaner som är för mångfald. Men när västliga medier pratar om patriotism och nationalism i Ryssland så hukar de sig och hävdar att ryssarna är nazister. Vilket de inte är. Varken mer eller mindre än vad amerikanarna är nazister. Den ryska motsvarigheten till SD fick omkring fjorton femton procent av rösterna i valet den 18/9 – mindre än vad SD i Sverige är.

Även en kommunist kan vara en nationalist och patriot. Och lokalpatriot. Men skillnaden är att en kommunist gillar andra kulturer och samhällen, städer, landskap, länder och andra människor, och är öppen för dom kulturella skillnaderna. Vi anser att vi är inte bättre än andra människor. Vi kan umgås, gifta oss, bilda familj, diskutera politik med andra nationaliteter och ta del av varandras kulturer. Vi har roligt tillsammans med andra människor med andra kulturer. Tänk vad nazisterna går miste om när de hävdar att deras ras är bättre än några andra. De är så hämmade att de inte kan umgås med människor och ta del från andra kulturer. Ett bigott sinne är totalt förgörande för den enskilde och för omgivningen. Och enformigt.

Jag gillar inte planterad granskog där granarna står tätt intill varandra på raka led. Det gör inte granarna heller. De blir sjuka och får skadedjur. Granar växer bättre i en blandskog tillsammans med andra träslag.

Kerstin Stigsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.