Rapport från ”Mittens rike”

Rubriken syftar till det faktum att mitt hemlän, Västernorrlands län, ligger precis i den geografiska mittzonen i vårt land.

Man skulle också kunna säga Västernorrland, länet där det händer, och där den demokratiska processens upphörande har fått ännu ett ansikte. Eller hur var det Olof Palme uttryckte sig om diktaturens kreatur? Man kan säga att diktatur råder i Palmes gamla parti i landstingsfrågor; uteslutningar och hot är vardagsmat för de förtroendevalda från Ådalen.

Jag har tagit upp denna fråga tidigare och trodde att den politiska bottennivån var nådd men så fan heller. De folkvalda från ådalskommunerna i landstinget har absolut inte kunnat vara sina väljare till lags, på grund av den socialdemokratiska partipiskan.

Sen tidigare har jag omnämnt Linnea Stenklyft från Junsele i Sollefteå kommun, som först lämnade landstingsstyrelsen och senare tvingades lämna sin plats i den socialdemokratiska distriktsstyrelsen och dess verkställande utskott.

Nu har listan utökats med Mikael Sjölund som gick emot sitt eget parti i landstingsstyrelsen och röstade emot en nedläggning av förlossningen, BB, och kvinnosjukvården på Sollefteå sjukhus. Nu tvingas han lämna sina uppdrag.

– Vi har inte förtroende för Mikael Sjölund och vill att han avsäger sig sina uppdrag, säger Anna-Karin Sjölund, gruppledare för Socialdemokraterna i landstinget till allehanda.se.

Mikael Sjölund kommenterar det hela med att man inte kan begära att ledamöter för ett ”feministiskt” parti ska rösta för att avveckla vården för kvinnor och barn.
Själv är jag benägen att hålla med.

En annan som råkat ut för diktaturfasonerna är sollefteåpolitikern John Åberg som fått samma uppmaning. Sjölund har inte bestämt vad han ska göra, men Åberg tänker stanna kvar.

Sedan John Åberg valde att gå emot sina partikamrater i Hälso- och sjukvårdsnämnden har han nämligen gått igenom stadgarna. Där finns både skyldigheter och rättigheter. Men ingenstans hittar han något skrivet om att han inte skulle kunna rösta emot partiet.

– Däremot står det att jag ”förbehållslöst har rätt att bilda mig en egen uppfattning och fatta beslut inom det området”. Jag tycker att det är glasklart, säger han.Och det tycker säkert väljarna i Sollefteå också.Men det tycker inte partidistriktet.

Heder åt politiker som i första hand tänker på sina väljare och inte på partipiskan. Om inte annat får sossarna många väljares betyg i form av uteblivna röster i nästa val till landstinget i Västernorrland.
I samband med denna hetsjakt på ärliga politiker så har det ofta nämnts att sossarna är stalinister. Även liknelser med Nordkorea förekommer, men jag vill definitivt inte smutskasta andra länders ledare när det finns lokala ledare som definitivt fyller alla definitioner för att kallas för despoter.
Rättvisa kommer att skipas om inte annat efter nästa val, men frågan är om den så kallade ”vårdalliansen” är något alternativ?

Det är, om sanningen ska fram, lika mycket ”vårdalliansens” fel att ekonomin är under isen, emedan de styrt landstinget fram till 2014 då (S) och (MP) tog över. Nu tog de över makten i förra valet när Sjukvårdspartiet som hade tre mandat i landstingsfullmäktige inte ställde upp i 2014 års landstingsval. Problemet är att de nedläggningar av sjukvården som görs under den här mandatperioden blir svåra att reparera.

Folkets kamp är folkets hopp!
Ännu ett ”guldläge” för ett ”nytt” parti att få folkets stöd, men det gäller att man får ut budskapet till folket.

För övrigt så kan vi bara konstatera att vintern kommer närmare och närmare och som vanligt står man där och kollar på vinterdäcken och konstaterar för tredje året i rad att de är utslitna och borde bytas ut, men att den ekonomiska ersättningen för en långtidsarbetslös inte tillåter att man köper nya. Man vet att man är arbetslös när såväl däck, skor och annat nödvändigt behöver bytas ut men att man nödgas slita på dem ännu ett tag.

Man vet också att socialismen är framtiden för folket när arbetslösheten stiger och uppemot 10 procent av kommunens befolkning i arbetsför ålder saknar ett riktigt arbete utan istället sysselsätts i Fas 3-verksamheteller andra meningslösa projekt.

Nu har ju det (S)tyrande partiet lovat att denna slavlikande verksamhet ska fasas ut och istället ersättas av så kallade ”enklare” jobb. Det är inte för inte man får associationer till de gamla AK-jobben…

AK stod för Arbetslöshetskommissionen och upprättade nödhjälpsarbeten till svältlöner under 30-talets kristid. Det var bland annat tvångsarbeten i stenbrott, skogshyggen, vägarbeten och ofta helt meningslösa jobb som absolut inte fick inkräkta på kapitalisternas marknad.

Min far var för övrigt med som ung i ett AK-jobb och grävde den så kallade ”Vitsjöledningen” som skulle försörja Domsjöområdet med dricksvatten. Det var att gräva för hand i både skogs- och sankmark. Denna ledning som grävdes på 1930-talet används delvis än idag. Men vem tackade farsan och de andra för det arbete dom gjorde…..

Folkets kamp fick stopp för den formen av slavarbete, det är upp till dagens arbetarklass att stoppa en ny form av AK och istället kräva riktiga jobb för de som fortfarande mäktar med. Personligen misstänker jag, med all rätt, att en stor del av den arbetslösa skaran är utförsäkrade från Försäkringskassan och kanske inte är kapabla till jobb på 100 procent.

Folket kräver arbete, bröd och demokrati, inte pampvälde och arbetslöshet!

Mats Hedell

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.