Riksorganisation för Nej till Nato bildad

I helgen den 15 – 16 oktober 2016 bildades en riksorganisation för Nej till Nato-grupperna i Sverige. Konferensen som hölls i Göteborg samlade ett drygt 40-tal deltagare.

Mötet som hölls i Viktoriahuset i Göteborg samlade deltagare från hela Sverige från Luleå i norr till Helsingborg och Ronneby i söder. Flest deltagare kom inte oväntat från Göteborg. Staffan Ekbom och Eva Jonsson, båda Stockholm, delade på ordförandeklubban.

Den första frågan som det skulle tas ställning till var om det skulle bildas en riksorganisation nu eller senare. Efter diskussion beslöt en stor majoritet att bilda en riksorganisation.

Därefter diskuterades stadgar och paroller. Efter många inlägg kunde beslut fattas med några ändringar av förslaget. Dagen avslutades med en intressant inledning av Gunnar Westberg från Läkare mot kärnvapen. Han gav en omfattande bild av hur dagens situation är när det gäller kärnvapen. USA:s strategiska övervikt beror på det omfattande nät av kärnvapenbärande u-båtar som finns runt hela jorden. Rysslands kärnvapenarsenal är till största delen landbaserad och därmed lättare att upptäcka. Gunnar lämnade uppgiften om att Polen var starkt intresserad av att USA:s kärnvapen i Tyskland (!) behålls som en pant för att USA:s engagemang i Europa inte svalnar.

Vid konferensen var det inte klart hur Sverige skulle ställa sig till förslaget om kärnvapenförbud. Ett uttalande från konferens antogs därför med krav på svenskt stöd till förslaget som ska behandlas i en FN-kommitté.

Under söndagen hölls det val till styrelse, valberedning och revisorer. Valen var enhälliga. Till revisor valdes en av SKP:s delegater.

Medlemsavgift fastställdes och det beslutades slutligen om en ny namninsamling mot svenskt medlemskap i Nato och mot värdlandsavtalet. Nej till Nato-baser och Nato-krigsövningar i Sverige.
Det senare med tanke på den stora Nato-övningen ”Aurora” som planeras hållas under 2017.

LEH

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.