Kapitalismen är orsak till könskampen

10-åriga flickor kastats ut som självmordsbombare
Könsstympning, stening av kvinnor som misstänkts för otrohet!
Män som får sina könsorgan upphängda i röven!!
Detta händer i världen idag.

Riktpunkts artikel ”Feminism ett hjälpmedel i kampen mot arbetarklassen” (nr10,2014) känns som att ha förflyttats bakåt i tiden ända till stenåldern. Nej inte då förresten, för under mänsklighetens ungdom kunde knappas det brutala våld skådas, som idag utspelas mellan kvinnor och män i Sverige, såväl som i de flesta av jordens länder.

Artikelförfattaren vill verka för enhet i hela arbetarklassen men samtidigt skriver han ”vår epoks absolut onda utgör feminismen som politisk riktning”. Jean-Claude Njem låter som Tomas av Aquino på 1600-talet eller dagens talibaner i ISIS och Al Quida.

Han kallar sig marxist men kan inte stödja sig på ett enda uttalande från vare sig Marx, Engels eller Lenin vad gäller den feminina varelsen trots att dessa herrar skrivit åtskilligt läsvärt i kvinnofrågan.

”Feminismen kan inte vara någon plattform för mobilisering i kampen mot det borgerliga samhället eftersom en stor del av den borgerliga klassen utgörs av kvinnor” skriver Jean-Claude Njem helt okunnig om borgarkvinnornas historiska insatser i kampen för bland annat kortare arbetstider och allmän rösträtt. ”feminismen och varje slogan om försvar av kvinnointressen utgör bara ett försök att splittra arbetarklassen” skriver Njem.

Det är förvisso sant att USA-imperialismen och CIA infiltrerar folkliga protester, demokratirörelser och enfråge-aktioner i försök att styra över de berättigade protesterna till att acceptera kapitalismen som politiskt system. Ofta lyckas de, men inte alltid. Så sker exempelvis idag på Kuba vad gäller musikrörelsen. Men ska vi för den skulle avfärda den kubanska musiken ”som borgerliga splittringsförsök”?

Är inte kulturen en del av klasskampen på samma sätt som kvinnokampen är en del av klasskampen!? Den så kallade feminismen är en nyutsprungen global rörelse med förankring i samhällets mellanskikt men som utan tvekan spelar en viktig roll i kampen mot imperialismen och mot rasism och terrorism!

I spetsen finns oftast karriärkvinnorna och det kan även finnas en hel del manshat med i spelet. Detta och avsaknaden av en arbetarklassens världsåskådning är feminismens svaghet. Men om vi kommunister ställer oss vid sidan om och ropar ”klass mot klass” leder inte detta kvinnofrågan ett uns framåt!

Marxismen-leninismen är en vetenskap men till skillnad från andra vetenskapliga upptäckter har den inte kunnat tillämpas i någon större omfattning på grund av ett massivt motstånd från de människor som vill bevara den gamla ordningen. ”Den som känner historien vet att stora sociala förändringar är omöjliga så länge kvinnor utestängs. Allt socialt framåtskridande kan exakt mätas i den sociala ställning som det vackra könet åtnjuter inklusive damerna)” Karl Marx i brev till Kugelmann.

Charlotte Svärdström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.