Stoppa alla NATO-övningar i Sverige!

NATO spred död och stor miljökatastrof i Kebnekase-massivet.
Under den senaste NATO-övningen störtade ett Hercules plan rakt in i en bergvägg på Kebnekajsefjället i Lappland. Fem Norska officerare dog. Upprensningen tog veckor och månader. Stora mängder metallskrot från planet hopsamlades, flera ton flygfotogen spreds ut över minst 100 hektar fjällmark. Vad som hittills kommit fram är att svårflyktigt flygbränsle runnit i vattendrag nedanför olycksplatsen.

Svårflyktigt flygbränsle?
Röding, öring sik, många fiskarter blir oätliga många år till innan naturen renat. Vilt och ren tar smak i köttet.

Hur påverkas rennäringen?
Sannolikt finns på minst 100 hektar, 1 miljon kvadratmeter mikroskrot kvar som inte har hittats. Det kan vara skarpa plåtbitar av metall av en fingernagels storlek. Renar och vilt kan få i sig metallskrot och en kvalfull död kan de drabbas av när små skrot kommer in i ren- och älgmagar.
Mitt tips till renägarna är att ta upp problemet med myndigheterna och NATO snarast, och kräva att de ska stå för notan! Ett skyddsstängsel som täcker en mycket stor yta, bör sättas upp, för att hindra renarna från att komma till skada. Betänkas bör också att området är gravplats och minneslund för de Norska anhöriga.

Moderna stridsflyg blir allt tyngre.
Har nyligen studerat stridsflygets utveckling sedan år 1914 tills idag. Andra världskrigets start 1939 när svenska jaktplan började användas var vikten 2 ton max. Dagens stridsplan väger cirka 30 ton, Lockheed Martin F/A-22 Raptor med 2 jetmotorer! Om liknande bjässar användes i Natoövningar här är det massor av skrot som måste samlas vid en olycka, samt tonvis med flygfotogen som förstör den ömtåliga miljön. Observera att inga bombplan är beskrivna, då kommer man upp i flera gånger den här vikten! Och krockar planen har vi genast 60 ton skrot! Det fanns planer att göra Kebnekajsefjället till Nationalpark, nu är det helt uteslutet!
Otroligt Sveriges högsta fjäll är förvandlat till en soptipp!

Förbjud NATO helt att öva i Sverige!

Arnold Stenman
Piteå

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.