Nej till det imperialistiska kriget! NATO bort från det Egeiska havet!

USA:s, NATO:s, EU:s, Turkiets, Israels och gulfmonarkiernas imperialistiska intervention i Syrien har pågått i fem år och har gett upphov till hundratusentals döda och tvingat miljontals andra till att bli flyktingar och blottställda har nu äntrat en ny intensifieringsfas. Det här är en fas av en ännu mer öppen inblandning från NATO och förberedelsen av potentiella markoperationer. Det börjar bli alltmer uppenbart att Rysslands militära intervention i samråd med den syriska regeringen förändrade situationen på en militär nivå och av denna anledning ökar NATO sin närvaro i regionen, bland annat genom att placera en maritim armada i Egeiska havet, och NATO använder nu kontrollen av flyktingströmmarna som förevändning för sin militära inblandning.

De som har skapat denna dramatiska situation för miljontals människor som blivit bortdrivna från sina hem, åberopar nu detta för att i sin tur stärka sin militära närvaro i regionen. Hursomhelst är det välkänt att borgarklasserna och deras politiska representanter, deras imperialistiska allierade såsom NATO och EU inte har någon lyhördhet när det rör folken och de draman som de tvingas genomlida. De är hycklare! Det som ligger bakom deras förevändning är kampen mot det kapitalistiska Ryssland till försvar för monopolgruppernas intressen, för säkrandet av geostrategiska positioner, kontrollen av energitillgångar, transportrutter och marknadsandelar såväl som omstruktureringen och befästandet av kapitalets dominans i regionen.

Vi, kommunistpartierna i Grekland och i Turkiet, fördömer å arbetarnas vägnar den farliga händelseutvecklingen i Syrien, de imperialistiska stormakternas roll och de ställningstaganden som gjorts av Turkiets och Greklands regeringar. Vi betonar att det är ytterst nödvändigt för arbetarna och folkmassorna att förstå att kriget om monopolens intressen utkämpas med politiska, ekonomiska och militära medel med folkets blodspillan som följd.

Vi påpekar att de två ländernas NATO-medlemskap är skadligt för de två folken och deras fredliga samexistens då NATO inte erkänner gränserna och de två ländernas suveräna rättigheter och avser att inta rollen som skiljedomare i relationerna mellan de två länderna och på samma gång är man euroatlantiska imperialismens ”hantlangare” mot andra folk.

Vi uppmanar folken att förbereda sig på att hindra inblandningen av våra länder i nya imperialistiska massakrer både när det gäller de potentiella scenarion som kommer att bidra till att våra två folk hamnar i konflikt på grund av kapitalets intressen och när det kommer till deltagandet av våra länder i de imperialistiska planer som har andra folk som måltavlor.

NATO bort från Egeiska havet!! Nej till att Egeiska havet förvandlas till en ”avfyrningsplattform för NATO!

Nej till det imperialistiska EU:s hyckleri!

Nej till imperialistiskt krig!

Greklands Kommunistiska Parti (KKE)

Kommunistiskt Parti, Turkiet (KP)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.