USA/EU vill rita om den arabiska kartan

Inte bara i Palestina och Ukraina och andra länder är verkligheten kaotisk, ja rent av katastrofal som ett resultat av kapitalismens kris. I det till helt nyligen fredliga Sverige finns också fullt med hemlösa, tiggare, arbetslösa och förtryckta. Samtidigt tillåts svenska medborgare resa till Israel för att ta värvning i den israeliska armèn eller med Carl Bildts goda minne liera sig med fascisterna i anfall, mord och bränder i östra Ukraina. Sverige är inte vad det varit.

Vad har hänt i Mellanöstern efter den så kallade arabiska våren? I presidentvalet i Tunisien den 21 december 2014 besegrades Moncef Mazouki av Beji Essebsi, men båda presidentkandidaterna har baserat sin ekonomiska politik på EU-diktat medan de verkliga ledarna för revolutionen i Tunisien 2011 blev mördade på ett tidigare stadium: Chokri Belaid i februari 2013 och Mohamed Ibrahim i juli samma år. Kontrarevolutionen plockar poäng!

Den islamistiska terrorgruppen ISIS har lagt under sig en tredjedel av Irak. Ett helt samhälle har störtat samman. Hur förs diskussionen? Saddam Hussein, var han bra eller inte! Samma sak på den svenska högerkanten. Där är man oense om Hitler var bra eller dålig. Många menar att Hitler startade det andra världskriget. Västvärldens undanflykter har uppmuntrat den Islamistiska staten ISIS, Daech kallat i arabvärlden. Nu är det på väg att hända i Libyen som drabbat Irak och Syrien, men vad sägs i Europa om allt kaos som drabbar oss i Nordafrika. ”You cannot understand if you are not one of us.” såg jag textat på en t-shirt på en av alla de ungdomar som den senaste veckan patrullerat gatorna i staden Hammamet.

ISIS är inte vilken terrorgrupp som helst. Deras kalifat har banker, administration och allt vad som tillhör en egen stat.

Vad gör nu Barak Obama och USA- imperialismen? Vi ser delar i en strategi för att behålla världsherraväldet. USA säger sig vilja bryta blockaden mot Kuba. Andra imperialister har låtit erkänna Palestina. Oljepriset sjunker! USA behöver begränsa ISIS inflytande, det är helt uppenbart. ISIS har vuxit sig lite för stora. De kammar hem oljevinster. USA bombar lite här och där men det får ingen större effekt eftersom folken som blir bombade vänder sig till ISIS där de söker skydd. Detta stärker ISIS och det gör även den mycket profitabla vapenhandeln med den islamistiska staten. ISIS kan behållas som buffert mot folkliga uppror vilket är särskilt viktigt nu när tredje Intifadan startats på Västbanken i Palestina. Terrorismen har blivit ett universellt problem. Situationen i Tunisien är särskilt allvarlig på grund av dess geografiska läge. Det största hotet kommer från södra Tunisien där USA försöker upprätta en bas samt från gränsen till grannlandet Libyen.

Den 7 februari arresterades 32 ”element” ur brigaden Okba Ibn Nafaa i Tunisien och nästkommande helg arrangerades jättedemonstrationer, särskilt i huvudstaden Tunis, mot det terroristiska våldet som skördat många offer de senaste dagarna. På torsdagen den 19 februari härbärgerade USA mer än 60-talet nationer och organisationer varav FN med Ban Ki-moon och representanter för Arabförbundet. I syfte att inte stöta sig med de som sitter på oljan uttalade sig Barak Obama om terrorism i största allmänhet utan att nämna ordet islam. Statssekreterare John Kerry förklarade att ”terrorismen” måste sättas in i sitt historiska sammanhang. Kampen mot terrorismen är vår generations viktigaste uppgift, sade Kerry vidare, vilket kunde tolkas helt olika av de på konferensen samlade delegaterna.
Egypten sökte stöd i kampen mot Den Islamistiska staten ISIS och dess bas i Libyen, men andra såg hotet från en palestinsk stat som något som mer oroande. Angela Merkel var som vanligt på offensiven och lyckades ena den europeiska opinionen för sina och USA:s gemensamma syften.

I samma helg besökte Sveriges utrikesminister Margot Wallström Tunis där hon hycklande uttalade sitt stöd för demokratirörelsen och den arabiska vårens landvinningar. Sanningen är dock den att Wallström ville tillförsäkra sig de svenska företagens profiter i Tunisien där 5000 arbetare är utsugna av svenskt kapital.
Summa summarum; USA/EU försöker med sina utspel mot terrorismen återigen rita om den arabiska kartan. Ett nytt Sykes Picot-avtal kan vara i faggorna. Tunisien har å sin sida deklarerat att landet tar fullständigt avstånd från all utländsk inblandning i Libyen. Kommer de arabiska massorna att resa sig igen som de gjorde våren 2011? I så fall gäller det för USA/EU att åter försöka lotsa de revolutionära krafterna in i en fredsprocess där apartheidregimen Israel skall behandlas på lika villkor som det ockuperade Palestina.

Charlotte Svärdström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.