Varför är media så upprörda?

Media upprörs ständigt över USA:s presidentkandidat Donald Trumps kränkande uttalanden om kvinnor. Uttalanden är i sig själv inga överraskningar för arbetarklassen och för lågavlönade kvinnor. Det som är överraskande är hur den amerikanska och den svenska media reagerar på Trumps smädelser och hån.

Arbetarklassen och världens förtryckta folk har hört liknande ofta. Mycket ofta. Och ännu värre. Kommunister har blivit utskrattade och förolämpade och idiotförklarade när en människa nämner att hon eller han är en kommunist (ni känner nog igen det). Nordirländska lojalister och politiker och orangemän (en protestantisk mäktig orden i Nordirland) har under 80 år kunnat på ett nazistiskt vis förolämpat den stora irländska minoriteten i Nordirland. Även ett stort flertal av brittiska politiker och officerare sjöng med i den kören. Högern i Israel kan på ett rasistiskt vis sporra sina egna landsmän mot palestinier med förolämpningar. Många muslimska extrema rörelser gör detsamma – men mot judarna och den vita människan. Den vita amerikanen – och många av dessa är politiker, t ex Donald Trump – förolämpar svarta, latinamerikaner och ursprungsbefolkningen. Svenska politiker och svensk privatägd media och Public Service hänger med förtjusning i förolämpnings kören mot ryssar och Ryssland. Och så vidare. Allt detta sker utan någon uppmärksamhet från media.

I början tappade jag haken över hur alla kunde förolämpa andra människor utan att media uppmärksammade det hela. Nu tappade jag hakan över hur de överhuvudtaget kan reagera på Donald Trumps ideliga klavertramp över kvinnor. Varför är media så upprörda över Trumps förolämpningar? Är det för att den här Bert Karlsson-figuren förolämpar vita framgångsrika kvinnor från överklassen i deras eget ”finrum”? Har media blivit ett forum för journalister och politiker där man kan smäda och trakassera arbetarklassen och andra människor och befolkningsgrupper utan att själva bli ifrågasatt och stå till svars för förolämpningarna?

Kerstin Stigsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.