Deklarationen från Teheran

Ledare för den alliansfria rörelsen (NAM) avvisade främmande militär inblandning i Syrien genom att godkänna slutdeklarationen från rörelsens 16:e toppmöte som ägde rum i Teheran.

Irans vice utrikesminister Abbas Araqchi uppgav för journalister att ”den viktigaste frågan i Teherandeklarationen och punkten alla medlemmar betonar är att en militär intervention i Syriens interna angelägenheter inte är nödvändig”.

Uttalandet diskuterades av delegationer från 118 medlemsstater, särskilt i fråga om den fientliga hållning vissa länder vid Persiska viken har när det gäller Syriens president Bashar al-Assad.

Slutdeklarationen som är 688 paragrafer lång och bifogade dokument innehåller också en fördömande av USA: s ekonomiska blockad mot Kuba, stöd för Argentinas krav på överhöghet över Falklandsöarna och förkastande av konstitutionell statskupp i Paraguay.

De uttryckte också sitt stöd för Ecuador i landets diplomatiska argument med Storbritannien sedan asyl beviljats grundaren av Wikileaks, Julian Assange, och stödde Venezuela som mötesplats för den 17: e NAM-toppmötet.

Texten uppmanar också till reform av FN-systemet, särskilt säkerhetsrådet, en fredlig lösning på tvister och dialog mellan civilisationer, religioner och kulturell mångfald.

Enligt New York Times innebar NAM-mötet ”en diplomatisk seger” för Iran ochChristian Science Monitor menade att försöken att isolera Iran misslyckats.

Den ryska nyhetsbyrån RIA Novosti säger att deltagarna stödde Iran och dess fredliga kärnkraftsprogram.

Försöken från Egyptens president Morsi och FN:s Ban Ki-moon att ta upp splittrande frågor misslyckades i stort sett.

Den stora nyheten beträffande Morsi, att Egypten vill bygga ett strategiskt partnerskap med Iran, mörklades helt av västerländska media.

Bans påståenden att Iran vill utplåna den judiska staten och förnekar förintelsen vann inget nämnvärt stöd.

Hans försök att blåsa upp falska påståenden i den senaste IAEA-rapporten genomskådas av många stater.

I slutkommunikén behandlas även bl.a. följande frågor:

– Motstånd mot missbruk av de mänskliga rättigheterna,
– Global kärnvapennedrustning;
– Motstånd mot rasism och islamofobi;
– Stöd till Irans fredliga kärnkraftsprogram,
– Motstånd mot USA: s sanktioner,
– Motstånd mot yttre inblandning i Syriens interna angelägenheter;
– Stöd till den nationella suveräniteten, och
– Solidaritet med och stöd för palestinska rättigheter.

Nyhetsbyrån Associated Press går så långt som att tala om NAM som ”ett alternativ till FN vad gäller fredsbevarande insatser i världen”.

Nyhetsbanken återkommer så snart den fulla texten är tillgänglig. Stöd oss gärna genom att citera oss eller länka till oss.

Press TV 2/9, Prensa Latina 31/8

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.