Funktionshindrade arbetar utan försäkringar

Arbetsförmedlingen har i ett år ljugit och dolt att funktionshindrade med lönebidrag saknar försäkringar och inte får tjänstepension inbetald. Arbetsmarknadsminister Hillevi  Engström (M) har hanterat situationen med tystnad, rapporterar tidningen Dagens Arbete.

Under 2011 betalade Arbetsförmedlingen ut ungefär 6 miljarder kronor i lönebidrag till arbetsköpare. Det ska kompensera för nedsatt arbetsförmåga, men det finns ett tak på stödet på max 16 700 kronor i månaden per anställd.

Tidningen Dagens Arbete berättar att i lönebidraget arbetsköparna får, ingår ersättningar för försäkringar, men ger exempel på ett fall där arbetsköparen inte betalade dem, utan stoppade pengarna i egen ficka. När sedan en arbetare dog fick hans änka ingen ersättning. ”Hon gick miste om över 200 000 kronor”, skriver tidningen och fortsätter: ”Dagens Arbete har visat att över 6 000 lönebidragsanställda och deras anhöriga riskerar att hamna i samma situation. Många får heller ingen tjänstepension inbetald.”

Mikael Klein är intressepolitisk chef på Handikappförbunden.

– Det är fruktansvärt om detta stämmer, säger Mikael Klein till Riktpunkt.nu.

Han betonar att FunkA-utredningen, som kom i maj tidigare i år, visar en väldigt skrämmande bild av hur det fungerar på Arbetsförmedlingen när det gäller arbetet för personer med funktionshinder.

Dagens Arbete skriver att ansvariga minister, Hillevi Engström, konsekvent vägrat svara på tidningens frågor.

Läs mer på Dagens Arbetes hemsida: Arbetsförmedlingen ljög i ett år

Fakta: FunkA-utredningen
”Regeringen beslutade den 22 juni 2011 om direktiv till utredningen om översyn av de arbetsmarknadspolitiska insatserna för personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga m.m. Utredningen har antagit namnet FunkA-utredningen.

Cristina Husmark Pehrsson utsågs av regeringen till särskild utredare.”

Citatet ovan från: http://www.sou.gov.se/funka/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.