Slaget vid Borodino

På fredag den 7 september är det 200 år sedan slaget vid Borodino utkämpades. Napoleons franska styrkor stred mot de ryska styrkorna vid nämnda ort som ligger nära Moskva. Napoleon hade påbörjat invasionen av Ryssland på midsommardagen 1812. Nämnda slag lämnade efter sig 70 000 lik och vägen till Moskva öppnades för Napoleon, trots att slaget slutat oavgjort. Moskva stacks i brand av ryssarna och intogs av Napoleon en vecka senare, den 15 september.

Napoleons styrkor var förmodligen inte enbart franska, utan omfattade också styrkor från allierade länder till Frankrike. Jämför med Nazitysklands allierade år 1941, bl a Finland, Ungern, Rumänien och Italien.

Ryssland har en lång erfarenhet av att invaderas från Väst.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.