Arbetslösheten i Sverige ökar mest i EU

arbetslosAv alla EU-länderna ökade arbetslösheten mellan oktober och november i fjol mest i Sverige och Spanien, rapporterar Europaportalen. En skandal menar SKPs partisekreterare Håkan Jönsson.

Tidningen skriver att i Sverige ökade andelen arbetslösa mellan oktober och november i fjol med 0,4 procentenheter till 8,1 procent, enligt färska siffror från EU:s statistikbyrå Eurostat.

Håkan Jönsson, partisekreterare i SKP, säger att det är en skandal att arbetslösheten ska behöva vara så hög i ett modernt och utvecklat land som Sverige.

– Vi får ständigt höra rapporter om att den offentliga sektorn saknar personal. En nyligen publicerad rapport visar att en stor majoritet av dom som arbetar anser att deras arbetsbörda har ökat, säger Håkan Jönsson.

– En enorm bostadsbrist råder och en stor del av de många nya arbetslösa är byggnadsarbetare. Kapitalismen är ologisk. En planerad samhällsekonomi, där kortsiktiga vinstintressen inte får styra är garantin för allas rätt till arbete.

En tanke på “Arbetslösheten i Sverige ökar mest i EU

  1. Arbetsbördan i Sverige har ju defacto ökat de senaste 30 åren. Lönerna pressats ned, vinsterna i företagen ökar men inte investeringarna som skulle kunna ge fler jobb. Nu är det Chicagoskolan och Milton Friedman som gäller. J M Keynes är riktigt ute. När ska pendeln vända och slå tillbaka?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.