Svenska taxibolag grundlurar nyanlända flyktingar

Hur lätt är det för en nyanländ flykting att veta vad en taxiresa kostar som varken kan språket eller kan orientera sig?

Då passar svenska taxichaufförer på att ta ut överpriser av dem och grundlura dem. De riskerar att betala tiofallt det egentliga priset. Det rapporterar Aftonbladet idag. Detta mot bakgrund av att majoriteten av de nyanlända flyktingarna oftast är trötta, utmattade, desorienterade och traumatiserade. Enligt en nyligen gjord granskning av Aftonbladet har nyanlända flyktingar fått betala ända upp till 1000 kronor för en taxiresa inom centrala Malmö. Dock finns det undantagsfall, taxichaufförer som skjutsar flyktingar gratis. Vidare konstateras att en reporter från Aftonbladet bestämmer sig för att undersöka de faktiska förhållandena vad gäller taxichaufförer som grundlurar nyanlända flyktingar och utrustar sig med en dold mikrofon och positionerar sig utanför Migrationsverkets lokal på Jägersro för att undersöka hur taxichaufförerna bemöter flyktingar. I reporterns första sammanträffande med en taxichaufför händer inget anmärkningsvärt utan han erbjuds normalpris. Men i det andra fallet är priset dubbelt så högt.

Det är oroväckande och lustigt att svenska taxichaufförer tar tillfället i akt att utnyttja utsatta flyktingar.

– Det är fruktansvärt att man utnyttjar de här utsatta personernas situation. Jag har hört att flyktingar fått betala mellan 500 och 1 000 kronor för att åka till oss. Det måste stoppas, säger samordnaren på kulturhuset Kontrapunkt, Johanna Nilsson.

Det är omoraliskt och det smutsar ner taxibranschen.

Svenska Taxiförbundets tillförordnade förbundsdirektör, Claudio Skubla, säger till Aftonbladet:

– Det är fruktansvärt och omoraliskt att göra så här mot människor som redan är i en väldigt utsatt situation

Han efterlyser bland annat att polisen skärper sin kontroll av taxichaufförer i kombination med regelbunda kontroller av bilar i samverkan med Skatteverket. I sådana kontroller undersöks till exempel mönsterdjup på däck och taxameterställningar. På så sätt kan man enligt Aftonbladet omedelbart sätta dit taxichaufförerna för skattebrott genom att jämföra ett utdrag från taxametern med den senaste deklarationen. Skubla fortsätter:

– Det är ett sätt att störa dem och det är avskräckande. När kontroller görs sprids ryktet snabbt inom kåren och alla chaufförer blir mer skötsamma.

Svenska Taxiförbundet står handfallna och har svårt att vidta konkreta åtgärder eftersom merparten av de inblandade taxibolagen inte har kollektivavtal med något fackförbund.

Charlie Paulsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.