Jordbrukare från Uppland demonstrerar

Den svenska landsbygden har successivt monterats ned de senaste decennierna, något som ytterligare skyndats på sedan Sverige gick med i EU. Sedan dess har de största bönderna blivit större och den svenska produktionen minskat och importen av livsmedel ökat. Samtidigt flyttar allt fler arbetsplatser från landsbygden, antingen in till städerna eller till andra länder. De enda som tjänar på detta är kapitalisterna. När skolorna och apoteken privatiseras och ska göras lönsamma försvinner de från landsbygden – där tjänar man inte längre pengar. Sjukhusen läggs ner när staten och landstingen ska spara in pengar. Livet på landet blir allt svårare och människor tvingas i rask takt in till städerna, där bostadspriserna till råga på allt är skyhöga.

I en situation som denna är det väldigt positivt att jordbrukarna börjar organisera sig. Under påskhelgen har Landsbygdsupproret demonstrerat i tiotals svenska städer, från Skåne till Norrland. I Uppsala protesterade man genom att köra runt staden med traktorer för att uppmärksamma landsbygdsdöden.

De svenska bönderna står inför en allt svårare situation, där nio av tio svenska jordbruk lagt ned de senaste 25 åren, samtidigt som livsmedelsimporten från 40 till 120 miljarder kronor. Jordbrukets död hänger ihop med nedmonteringen av landsbygden och måste bekämpas. SKP Uppsala stöder helhjärtat jordbrukarnas organisering, lösningen finns bara i folkets kamp. Vi säger därför:

Hela Sverige ska leva: stöd Landsbygdsupproret!
Kämpa mot EU: det är de stora företagen och kapitalisternas verktyg!
Kämpa för folket: lösningen för folket är socialismen, inte kapitalismen!

SKP Uppsala
http://uppsala.skp.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.