Den 17 juni invigs LO:s 28:e kongress

Kongressen genomförs på Folkets Hus i Stockholm eller som det numera heter City Conference Center. Kongressen avslutas på måndag den 20 juni.

Detta borde under normala förutsättningar vara en mycket stor och angelägen sak för LO:s 1,5 miljoner medlemmar vilket för övrigt är LO:s lägsta medlemsantal på 50 år. Nu är det inte så att 99,9 procent av LO:s medlemmar inte har någon aning om att LO-kongressar och än mer allvarligt kan det sägas vara att LO:s medlemmar överhuvudtaget inte bryr sig om LO har kongress eller inte. En LO-kongress har för den svenske arbetaren förvandlats till en icke händelse.

Hur det kunnat gå så illa med den svenska arbetarens främsta förvarsorganisation finns det naturligtvis inte en förklaring till. Det är en mängd händelser och skeenden som tillsammans gjort att LO förvandlats till en icke organisation. Ett skäl är naturligtvis att LO gjorts till en menlös filial till det socialdemokratiska partiet samtidigt som den genomsnittlige LO-medlemmen inte alls är socialdemokrat eller känner någon större sympati för det socialdemokratiska partiet. Detta bekräftas ständigt genom olika undersökningar. I januari 2016 publicerade SIFO en undersökning baserad på 1939 intervjuer med LO-medlemmar om vilket parti de sympatiserade med. Resultatet var mycket nedslående för hela arbetarrörelsen.

Socialdemokraterna var största parti med 26 procent, näst största parti blev Moderaterna med 22 procent, tredje största parti för LO:s medlemmar blev SD med 19 procent. Detta kan bara tolkas som en direkt följd av att LO och eller Socialdemokraterna inte kan eller vill erbjuda arbetarna en politik som skiljer sig från de borgerliga partiernas. Den totala ideologiska kollapsen inom LO kan bäst beskrivas genom Industriavtalet som utgör märket och enligt avtalstexten är avtalets yttersta uppgift att garantera industrins vinster. Ett fackligt avtal vars uppgift är att garantera industrins vinster kan aldrig innebära någon facklig-, ideologisk- eller politisk framgång.

På kongressen kommer nuvarande ledning att med några få undantag att väljas om. Karl-Petter Torwaldsson kommer att väljas om som ordförande trots att Karl Petter Torwaldsson sannolikt är den i särklass sämste ordförande LO någonsin haft. Då skall vi dessutom komma ihåg att LO haft flera ordföranden som knappast varit den vassaste kniven i lådan.

Karl Petter Thorwaldsson är så förblindad av klassamarbetet att han ansåg det vara helt okej att mitt under brinnande arbetsmarknadskonflikt där Byggnads hade tusentals medlemmar ute i strejk tillsammans med Svenskt Näringsliv uppmana Byggnads att acceptera ett avtal de strejkade emot.

LO:s nuvarande avtalssekreterare Torbjörn Johansson kommer också att väljas om. Ingen på kongressen kommer att begära ordet och ställa frågan varför LO har en avtalssekreterare då LO inte sluter några avtal. LO:s andre vice ordförande Ingela Edlund kommer också att väljas om. Inget kongressombud kommer att ställa frågan om vad hon egentligen sysslar med, det skulle liksom bli lite pinsamt.

Förste vice ordförande Tobias Baudin kommer inte att väljas om då han nu satsar på en ny karriär som ordförande för det hårt sargade Kommunal.

Bland LO:s 14 medlemsförbund betraktas LO som en utmärkt avstjälpningsplats för ombudsmän som man inte riktigt vet var man skall göra av, men man vågar inte ge dem sparken då man vet att de omedelbart då kommer att erbjuda Svenskt Näringsliv sina tjänster.

Det är därför som de så fort det bara går lämnar LO-ledningen om tillfälle ges. Så var det med LO:s förre avtalssekreterare Per Bard som lämnade så snart han fick chansen och blev avtalssekreterare i Handels. Tobias Baudin tvekade inte en sekund när Kommunal blev i ett akut behov av en ny ordförande.

LO-kongressen kommer att behandla 306 motioner över samhällslivets alla områden. Facklig-politisk samverkan har en egen punkt på dagordningen och då blir väl den största frågan om hur många hundra miljoner kronor socialdemokratiska partiet skall erhålla under de kommande 4 åren.

Lars Lundberg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.