Så fungerar Wallenbergs megafoner i riksdagen

Inför riksdagsvalet 2014 var en av Vänsterpartiets största valfrågor synen på hur välfärden i framtiden skall organiseras. Vänsterpartiets slogan var att välfärden inte är till salu. Den valparollen skulle uppfattas som att Vänsterpartiet var motståndare till utförsäljningen av allmän egendom och därmed i valet var garantin för att detta skulle stoppas.

Efter de rödgrönas seger i valet trodde Vänsterpartiet att de tillsammans med S och MP gemensamt skulle bilda regering. Nu blev det inte så då Socialdemokraterna med Stefan Löfven i spetsen gjorde bedömningen att V:s eventuella regeringsmedverkan skulle försvåra kommande blocköverskridande uppgörelser i riksdagen. Dock menade Socialdemokraterna att Vänsterpartiet måste ingå i regeringsunderlaget, en förutsättning för att regeringen skulle få sin budget antagen av riksdagen då de borgerliga partierna lägger ned sina röster vid omröstningen.

Detta politiska spel som för Vänsterpartiet var oväntat gjorde V och dess ledare Jonas Sjöstedt mycket besvikna. Som plåster på såren blev då V utlovad en utredning om vinsterna i välfärden En utredning ledd av Ilmar Reepalu och som skall lägga sitt förslag den 8 november 2016. Denna utredning presenterades då av V som en stor seger för all de som inte vill se skola, vård och omsorg som vilken handelsvara som helst.

Trots att Ilmar Reepalus utredning ännu inte är överlämnad till riksdagen har det framkommit uppgifter om att utredningen anser att ett vinstuttag på 10 procent är acceptabelt.

Torsdagen den 27:e oktober, dagarna innan Imar Reepalus utredning överlämnas till riksdagen, detta kallas att ta politiska initiativ, bjöd Moderaterna med partiledaren Anna Kinberg Batra till presskonferens i riksdagshuset. Presskonferensen kunde meddela att Moderaterna inbjöd övriga partier till blocköverskridande samtal om välfärdsföretagen. Moderaternas huvudförslag till blocköverskridande samtal rör inte i första hand eventuella vinster utan snarare om hur man skall garantera att kvaliten i den privata vården och omsorgen skall garanteras.

Hur reagerade då övriga riksdagspartier på denna invit från Moderaterna?

Sverigedemokraterna meddelade genast att de välkomnade Moderaternas inbjudan samt att de kommer att delta. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) kunde även han meddela att regeringen och Vänsterpartiet efter den 8 november kommer att hörsamma Moderaternas önskemål och inbjuda övriga partier till politiska överläggningar i frågan om de privata vård- och omsorgsföretagen.

Jonas Sjöstedt kunde även han i Aftonbladet den 27 oktober meddela att han var mycket nöjd med Moderaternas förhandlingsinvit. Samma uppfattning kom även från LO där man hyllade Moderaternas förslag.

Vad nu Sveriges alla skattebetalare bevittnat är ett trolleriknep som måste få Joe Larebo, ni vet han som viftar med en näsduk och vips så står det en livs levande elefant på scenen, att bli grön av avund.

Det är nämligen så att frågan om privatiseringar och stöld av allmän egendom nu är helt avförd från dagordningen, nu handlar det om vinsterna skall vara 8 procent eller 12 procent. För familjen Wallenberg och dess Investor hade det varit mycket olyckligt med ett förbud mot utförsäljning av allmän egendom, däremot är ett eventuellt tak för vinster inget problem för familjen då deras skattejurister tar hand om den saken och därför kan de redovisa de vinster de för stunden anser vara lämpligt.

Att även Vänsterpartiet svalde Wallenbergs bete med hull och hår är inte bara ledsamt, det är ett kvitto på Vänsterpartiets ideologiska konkurs.

Lars Lundberg

En tanke på “Så fungerar Wallenbergs megafoner i riksdagen

  1. SKP befarade denna utgång redan långt före valet. Vi sa att privatisering är stöld och så länge ett privat ägande är tillåtet kommer också de privata vinsterna att finnas kvar, med möjligheten för t ex Wallenbergägda firmor att sko sig direkt på Samhällets bekostnad.
    Följderna blir att den av alla arbetande finansierade vården, skolan och omsorgen dräneras på sina resurser medan de som själva inte bidrar till något annat än att vegetera gör vinster på det samhälleligt finansierade. Pengar som går rakt ned i deras egna fickor, via skatteparadisen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.