Hänt i veckan #4

Fortsatt lönedumpning vid offentlig upphandling
De två ”arbetarpartierna”, Moderaterna och Sverigedemokraterna, vill ha fortsatt lönedumpning. Chaufförer från Lettland, Polen och Rumänien ska tvingas fortsätta trafikera vägnätet med en lön på 27 kronor i timmen, städare ska tvingas fortsätta städa våra sjukhus och andra inrättningar för 11 kronor i timmen. Det är så de så kallade ”arbetarpartierna” slår vakt om arbetarklassens intressen.

Inte ens det urvattnade förslag som den nuvarande regeringen lyckades pressa ur sig, kunde man acceptera. Ett förslag som i sig var ett skamgrepp gentemot det arbetande folket i Sverige och absolut inte kan anses försvara de svenska kollektivavtalen, och är en eftergift åt den EU-maffia som vill slå sönder de svenska kollektivavtalen.

Moderaterna och Sverigedemokraterna säger nej till EU:s absolut mest grundläggande minimiskydd för arbetare.

När kapitalets profiter är hotade är inte Sverigedemokraterna försvar av ”svenska” arbetare mycket värd, då väljer man liksom sina gengångare att försöka splittra arbetarklassen efter nationalitet för att dölja vilka knähundar de i verkligheten är åt de som ägnar sig åt lönenedpressning och urholkning av vår sociala välfärd, storfinansen och kapitalet.

Filantropi med skattemedel?
I stora rubriker kan vi läsa att Kamprad ger anställda 1 miljard kronor i julklapp, 14 700 per anställd, och alla skall få samma summa, oavsett position. Ett undantag är timanställda som får motsvarande belopp baserat på antal arbetade timmar. Det andra undantaget är de anställda via bemanningsföretag, vilka utgör en hel del av de du ser slita för IKEA:s profiter, vad dessa får i julklapp förtäljer inte historien.

Miljarden avsätts till personalens pensionsfonder. Den summan utgör en tiondel av summan som IKEA betalade för lite i skatt, 1 miljard euro, när man flyttade runt royaltyinkomster via ett holländskt holdingbolag och på så vis utnyttjade kryphål i lagen.

Från Arbetet får vi förklaringen till varför Kommunal tvingas varsla om strejk
Vinstuttag bakom dumpade löner för undersköterskor
Efter över 70 avtal för undersköterskor har Kommunal tvingats till varsel om konflikt i förhandlingarna med de privata vinstsyftande företagen.

De vinstmaximerande företagen säger blankt nej till den extra satsning på undersköterskor som Sveriges Kommuner och Landsting redan har sagt ja till. Och detta samband – mellan nej till lönepåslag och ja till vinstuttag – är viktigt.

Att privata vinstmaximerande välfärdsföretag säger nej till rimliga löner för att i stället kunna öka sina vinster är tyvärr helt logiskt enligt det system med obegränsade vinstuttag vi har i dag. Med dagens system kan nämligen välfärdsföretagen endast öka sina vinster genom att skära ned i verksamheten, minska bemanningen eller hålla tillbaka lönerna. Något annat sätt att öka sina vinster finns över huvud taget inte.

Det är alltså fullt logiskt att de privata vårdarbetsköparna nu säger nej till alla typer av låglönesatsningar för de undersköterskor de har anställda. All löneökning minskar deras vinst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.