Kommunistiska Partiet, Turkiet: ”AKP tar endast ställning för kapitalisterna”

Kommunistiska Partiet i Turkiet har utfärdat ett uttalande angående den turkiska regeringens beslut att förbjuda strejken inom metallsektorn. Strejken på stålfabriken Asil förbjuds av ministerrådet med förevändningen att den ”saboterar den nationella säkerheten.”

Kommunistiska Partiets uttalande lyder som följer:

Arbetarna kommer definitivt att segra, oberoende av strejkförbuden

AKP tar inte ens en liten paus i deras pågående offensiv mot arbetarna. Det senaste exemplet på denna offensiv kunde vi se under onsdagsmorgonen den 18 januari, då det turkiska ministerrådet skyndsamt förbjöd stålarbetarna på Asilfabriken att gå ut i strejk.

Arbetarna på stålfabriken Asil kämpade mot de svältlöner som kapitalisterna bedömt vara tillräckliga för dem. Arbetarna, som jobbar under svåra förhållanden och hela tiden riskerar att dö på arbetsplatsen för löner som bara ligger snäppet över minimilönen, har strejken som sitt enda vapen. Upphävandet  av strejkrätten är det senaste exemplet på att AKPs existensberättigande ligger i att försäkra kapitalisternas överlevnad. AKP är enbart till för kapitalisterna. Partiet tjänar enbart de turkiska kapitalisterna.

AKP vill inte förlora stödet hos den klass de tjänar. I de politiska strider som säkrar Edogans och presidentens inflytande i politiken behöver han detta stöd. Därför förbjöd man strejken för bättre löner för de sexhundra anställda arbetarna i Asil.

Det var också AKP-regeringen som 2015 förbjöd 15 000 metallarbetare att strejka och som räddade arbetsköparförbundet MESS (Den turkiska metallindustrins arbetsköparförening). Det är bortom all diskussion att regeringens attacker mot Turkiets arbetarklass inte kommer att upphöra. Likaså förväntas förbud mot den strejk som 2 200 arbetare i 22 företag snart kommer att organisera mot arbetsköparföreningen EMIS (Den elektrokemiska metallindustrins arbetsköparförening).

Av den här anledningen måste Turkiets arbetarklass inte bara göra sig av med AKP-regeringen, utan även kapitalisterna, som upprätthåller AKP.

Kommunistpartiet står upp för de arbetare, vars strejker förbjudits.

Arbetarklassen kommer inte ge upp.

Relaterat:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.