Stort slagsmål i turkiska parlamentet om författningsändringar

Parlamentsledamöter från AKP och CHP slog och knuffade varandra medan de flockades runt nationalförsamlingens podium.

Turkiska parlamentsledamöter tappade igår eftermiddag sin besinning. De tog till knytnävarna och började slåss i samband med en debatt om ett konstitutionellt reformpaket. Detta reformpaket syftade till att utöka Rättvise- och utvecklingspartiets (AKP) ordförande Recep Tayyip Erdogans maktbefogenheter.

Lagstiftande parlamentsledamöter från regeringspartiet och deras främsta oppositionella i parlamentet, Republikanska folkpartiet (CHP), slogs och knuffade varandra medan de flockades runt nationalförsamlingens podium. Ett annat dussintal av parlamentsledamöter samlades runt talarstolen där en parlamentsledamot hölls i ett stryptag och en annan som sparkades på smalbenet. En tredje parlamentsledamot sågs ledas iväg synbart blödandes från huvudet. Talarutrymmet från vilket parlamentsledamöter håller tal förstördes nästintill helt under bråket. Enligt CHP:s parlamentsledamöter ropade AKP:s parlamentsledamöter ”Allahu Akbar” (Allah är störst).

– Idag skrek vissa av AKP:s parlamentsledamöter Allah är störst medan de attackerade oss! I det ögonblicket såg jag IS-hat och gift i någras ögon, skrev Aykut Erdoğdu senare på Twitter.

AKP:s ställföreträdande Trabzon Muhammet Balta bets i benet under bråket. Under bråket utsattes CHP:s ställföreträdanden för att AKP:s parlamentsledamöter röstade utan att kliva in i de uppsatta båsen vilka syftade till att underlätta i vad som räknades som en hemlig omröstning. AKP:s parlamentsledamöter försökte sedan greppa tag om en ställföreträdande från CHP och dennes mobiltelefon som spelade in ett videoklipp av händelsen. Trots sammandrabbningarna i nationalförsamlingen antogs den tredje, fjärde och femte lagförslaget som ändringar i författningen under sessionen i nationalförsamlingen som fortsatte fram till idag under morgonen. Debatten ajournerade för att återupptas på torsdagskvällen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.