Består Clartéförbundet av våldsbejakande extremister?

Slutreplik. Enbart för att ett parti och dess medlemmar – Sinn Féin på Irland – har en annan åsikt ska de stämplas som förrädare – allt enligt en författare vid namn Lennart Rahm i en artikel i Clartéförbundets blogg den 25 januari 2017. Lennart Rahm kan jag bortse ifrån. Men hur kan författaren skriva så förhärligande om våldet utan att bli oemotsagd i någon kommentar eller i en artikel från läsarna är något jag inte kan förstå. För att göra det värre så stängde Clarté ner debatten om Nordirland. En blogg ska vara till föra debatt och inte bedrivas i propagandasyfte för någon enskild organisation.

Vad har Kommunister och Vänstern för åsikt om våld? Ska våld ska bedrivas i ett politiskt syfte, eller är det enbart som ett försvar? Jag anser själv att man ska kunna försvara sig om en mobb eller en nazistisk organisation går till attack mot ett bostadsområde eller när militären sätts in för att slå ner t ex en strejk, eller vid en demonstration.

Oktoberrevolutionen och folkets resning i Vietnam och på Kuba hade inte blivit till om arbetarklassen hade rest sig. Det har Lennart Rahm helt rätt i. Men I Ryssland och på Kuba rådde det diktatur och ett våldsamt feodalt samhälle som förtryckte arbetarklassen. I Vietnam reste sig folket mot en kapitalistisk ockupationsmakt och mot ett imperialistiskt Sydvietnam. På Nordirland var situationen detsamma som i Sydafrika. Den kapitalistiska protestantiska majoriteten förtryckte den katolska arbetarklassen. Och alla länderna var mer eller mindre diktaturer.

Vi har alltid hävdat att vi – arbetarklassen – är för fred. Det är alltid arbetarklassen som har förlorat vid en väpnad konflikt. Varje arbetare som dör av skador som orsakats av yttre våld är en stor förlust. Oavsett om det hände vid Oktoberrevolutionen eller i Vietnam eller på Kuba. De ryska soldaterna bestod av arbetare. Bolsjevikerna bestod av arbetare. Likaså i Vietnam. Nordvietnamesiska arbetare dödades i kampen mot dom amerikanska soldaterna som oftast bestod av amerikanska arbetare. I Nordirland attackerade protestantiska lojalistiska arbetare den katolska arbetarklassen.

Det är de som har den totalitära imperialistiska kapitalistiska makten vi ska slåss emot. Inte vända sig mot våra egna. Vi ska göra slåss med fredliga metoder så långt det går såsom strejker, ohörsamhet, demonstrationer och andra metoder. Arbetarklassen ska aldrig ta första steget mot en väpnad konflikt. Aldrig förtrycka någon som har en annan åsikt. Eller anklaga denne för att vara en förrädare. Om vi gör det lever socialismen och kommunismen farligt. Då kan vi likställas med fascismen.

Kerstin Stigsson

En tanke på “Består Clartéförbundet av våldsbejakande extremister?

  1. Jag förstår din poäng men du glömmer bort att borgarna ger en illusion om att vi är mindre förtryckta än vietnameserna, kubanerna och ryssarna var. Idag ser förtrycket annourlunda ut, istället för poliser som slår ner dig idag så är det andra metoder borgarna använder men jag rättfärdigar inte våld. “Förortsupploppen” var arbetarungdomar som stred emot förtrycket och kastade sten på bilar och satte eld på skolor, det som det hela brast i var ju att det var helt vanliga arbetares bilar och skolor som arbetarbarnen går i.

    Jag är dock pacifistiskt lagd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.