Kubanska hälsoexperter till Chicago

Kubanska läkare och hälsoexperter arbetar i Chicagos fattiga bostadsområden för att förbättra mödravården, barnomsorgen, cancerdiagnosticeringen och sjukdomens förebyggande.  

Kuba har de senaste femtio åren utbildat fler än 80 000 läkare från Latinamerika, Karibien, Afrika, USA, Pakistan och Kina kostnadsfritt.

Kubanska hälsoexperter ska nu samarbeta med Chicagos lokala specialister. Detta för att ge hälsovård till stadens mest utsatta och fattigaste bostadsområden. Detta enligt diplomatiska källor på den karibiska ön.

Initiativet är en del av ett samarbetsprojekt mellan universitetet i Illinois och Kubas allmänna hälsoministerium, enligt ett pressmeddelande från den kubanska ambassaden. Samarbetet länderna emellan inleddes i förra månaden då tre kubanska hälsoexperter besökte Chicago. I projektets inledande fas stannade de gästande hälsoexperterna i staden till den 13 januari, men de kommer att arbeta med projektet i cirka ett år.

Projektet syftar till att skapa ett samarbete som ska bidra till förbättrandet av viktiga hälsoindikatorer med fokus på mödravård och barnomsorg såväl som cancerdiagnosticering och prevention av sjukdomen.

– Vi hoppas kunna arbeta med kubanska specialister för att i sin tur identifiera de medicinska tillämpningar som har fungerat för dem, samtidigt som de kan lära sig ifrån våra metoder och erfarenheter, sade doktorn, vice ordföranden för samfundet hälsopraktiker och styrelsemedlemmen för universitetet i Illinois cancercenter Robert A. Winn.

– Vi bedriver en hälsovård som kan skilja sig mycket i jämförelse med hur de arbetar. Vår förhoppning är att detta utbyte ska leda till förbättrad hälsa för befolkningarna i båda länderna, tillade han.

Kuba har en lång historik bakom sig av medicinsk internationalism.

Källa: teleSUR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.