Socioekonomiska faktorer påverkar människors livslängd

Sambandet mellan låg socioekonomisk status och individers förkortade livslängd är sedan tidigare väletablerat. Med begreppet socioekonomiska faktorer avses bland annat utbildningsnivå, inkomst och arbetslöshet.

Nu har det presenterats ny forskning i form av en studie publicerad i den medicinska tidskriften The Lancet som fastslår att rökning och diabetes vilka utgör de två vanligaste riskfaktorerna förkortar en individs liv med 4,6 respektive 3,9 år.

I samband med studiens sammanställning, analyserade forskarna data från flera studier. De jämförde låg socioekonomisk status med sex andra välkända riskfaktorer bland 1,7 miljoner individer bosatta i västra och södra Europa, USA och Australien.

Andra vanligt förekommande riskfaktorer utöver rökning och diabetes som bidrar till individers förkortade livstid är högt blodtryck (1,6 år), fetma (0,7 år) samt hög alkoholkonsumtion (0,5 år).

Forskarnas slutsats är att det idag råder en omfattande brist på hänsynstagande mot individer med låg socioekonomisk status.

 – Givet den stora påverkan den socioekonomiska statusen har på hälsan, är det viktigt att regeringar och myndigheter accepterar det som en avgörande riskfaktor och slutar att exkludera den från hälsopolicys, säger artikelns huvudförfattare, Silvia Stringhini, verksam vid Centre hospitalier universitaire vaudois (CHUV) i Lausanne, Schweiz, till TT.

En tanke på “Socioekonomiska faktorer påverkar människors livslängd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.