Kommunistisk borgmästare stäms av Gyllene Gryning

Ett stort stöd har utvecklat sig för Patras kommunistiska borgmästare Kostas Peletidis som ställdes inför rätta den 13 februari efter en stämning från en före detta parlamentsledamot från Gyllene Gryning. Kostas Peletidis anklagades för vanskötsel av borgmästarämbetet eftersom han verkställde kommunalrådets enhälliga beslut 2015 och försvårade det nazistiska och kriminella Gyllene Grynings verksamhet.

Kostas Peletidis.
Kostas Peletidis.

Kommunalrådets enhälliga beslut innebar att de vägrade att ge plats till reklam på kommunens reklamplatser samt tillstånd att ha öppna möten i kommunens lokaler. Dessutom att avslå Gyllene Grynings krav om att få veta hur många barn som har invandrarbakgrund som finns i kommunen och i vilka skolor eller förskolor de går – vilket alla kommuner med kommunister som borgmästare vägrade att utföra.

Rättegången mot Kostas Peletidis, borgmästaren i Greklands fjärde största stad, sköts upp till den 23 februari.

Från tidig morgon den 13 februari samlades en folksamling utanför kommunhuset för att militant stödja Kostas Peletidis och för att kräva att åtalet mot honom läggs ned och för att regeringen och tongivande offentliga sektorer ska ta initiativ i denna riktning.

Hundratals fackföreningar och andra massorganisationer över hela landet och ett flertal borgmästare och kommunalråd från andra regioner har uttryckt sin solidaritet för den kommunistiska borgmästaren i Patras.

Samma dag som rättegången mot Kostas Peletidis inleddes genomförde Patras arbetande kommuninvånare en arbetsnedläggelse och höll ett massmöte i solidaritet med borgmästaren som avrundades med en militant marsch.

Det ska också nämnas att KKE skickade ett skriftligt framställande till Syriza-ANEL:s regeringens inrikesminister och fördömde rättegången mot Kostas Peletidis för att vara en politisk motiverad förföljelse å Gyllene Grynings vägnar.

En tanke på “Kommunistisk borgmästare stäms av Gyllene Gryning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.