Ordförande i Byggnads Gävle-Dala krävde lojalitet gentemot S

Foto: Holger Ellgaard/CC-BY-SA-3.0
Lars Lundberg.

Lars Lundberg.

2013 blev byggnadsarbetaren Lars Lundberg kallad till Byggnads regionkontor i Dalarna. Mötet handlade om tidningen Byggkommunisten, som ges ut av Sveriges Kommunistiska Parti (SKP) där han är aktiv sedan länge. Lundberg säger att ett medlemsmöte hade beslutat att tidningen fick delas ut på arbetsplatser i Gästrikland, skriver Arbetarbladet.

– De (Kim Söderström, ordförande i Byggnads Gävle-Dala, och Mikael Johansson, kassör och personalansvarig red. anm.) förklarade för mig att Byggkommunisten inte fick förekomma på arbetsplatserna eftersom den är kommunistisk. De kastade fram ett papper och uppmanade mig att skriva under. Det var en lojalitetsförsäkran gentemot Socialdemokratiska partiet, säger han till tidningen.

– Men jag sa att jag inte kunde skriva under. Jag är ingen sosse och kommer inte att bli det heller, säger Lars Lundberg.

Han ställdes därför inför två alternativ: antingen bli avskedad som Byggnads ombudsman i Gävle eller säga upp sig själv.

Till Arbetarbladet säger Lars Lundberg att han inte hade något val för att de redan hade plockat av honom nyckel och telefon.

– De förklarade att jag hade uppträtt illojalt. Det skulle betyda att jag förrått byggnadsarbetarna. För mig var det fruktansvärt, ungefär som att vara strejkbrytare.

Han uppmanade byggnadsarbetare att rösta på SKP i valet 2014, vilkets påstods vara illojaliteten.

– På senhösten 2016 så skickade avtalsansvarige i Byggnads Gävle-Dala ett brev till företaget där jag är anställd. Han varnade för mig eftersom jag är kommunist, säger Lars Lundberg som betecknar det som svartlistning.

”Platschefen visade brevet för Lundberg. Platschefen förklarade att han är anställd som armerare och kranförare och att han struntade i hur Lundberg röstar i valet bara han gör sitt jobb”, skriver tidningen.

Mikael Johansson är väldigt förtegna och vill knappt uttala sig för Arbetarbladet.

Lars Lundberg väljer nu att offentliggöra den här historien för att det gått för långt.

– Fyra ombudsmän har av den nya regionledningen i Dalarna fått sparken, säger han till Riktpunkt.

– Det sista som hänt är att regionledningen i Dalarna dessutom beviljat sig själva ett lönetillägg på några tusen kronor. Det har hänt för mycket helt enkelt.

Tidningen Byggnadsarbetaren skrev i januari att Byggnads Gävle-Dala som enda region i facket höjde sina löner med flera tusen kronor – mot kongressens beslut. Vilket kostar medlemmarna i Gävle-Dala nära 200 000 kronor per år.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.