Låt kongressdebatten börja

Sveriges Kommunistiska Parti (SKP) firar hundra år i år och har sedan sin födelse kämpat för fred, arbete och socialism. I denna kamp har vi firat triumfer men också lidit nederlag. Vi har våra heroer men också renegater. Under hundra år har vi blivit bespottade, utsatta för attentat, registrerade och avlyssnade, hindrade att utföra vårt fackliga arbete med mera. Trots alla smädelsekampanjer vi har fått utstå under alla år, både från höger och vänster, så bär våra medlemmar rakryggat den finaste titel man kan ha, kommunist.

Den kommunistiska rörelsen är den enda som utmanar det bestående kapitalistiska systemet. Den är fri från sekterism och prestige för den rör sig bland det arbetande folket. Den ger kritik men är också självkritisk. Den ser inte massan som förborgerligad eller korkad när den rör sig ifrån sina egna intressen.  Snarare är det så att man erkänner de egna bristerna och söker att bli bättre på att få ut den kommunistiska politiken. Den kommunistiska rörelsen tar avstånd från alla former av splittingsmanövrar i form av nationalism, rasism och identitetspolitik. Kampen går inte mellan kön, etnicitet, nation eller religion utan mellan arbete och kapital. Det är en fråga om makt och i vilka händer den ska finnas. Ska vi tillåta att femton familjer styr över världen med hjälp av fattigdom, hungersnöd och den grymma eggen eller ska det arbetande folket skapa sitt eget öde fritt från tyranni och barbari?

I denna antagonistiska kamp mellan kapital och arbetet fungerar det kommunistiska partiet som en revolutionär förtrupp. Den organiserar och skolar. Den visar med sina avslöjanden den borgerliga statens klassnatur som med hela sin förtryckande apparat är inget annat än ett redskap för kapitalet. Den avslöjar lögnen om likheten inför lagen och att alla har samma möjligheter, rik som fattig. Den slår hårt mot alla falska profeter som vill frälsa oss, vare sig de heter Barack Obama, Syriza eller Stefan Löfven.  Partiet står i främsta ledet i kampen mot NATO, EU, TTIP och CETA. Vi tar avstånd från imperialismens paroller om fred, demokrati och välstånd för bakom dessa vackra ord döljer sig inget annat än ohämmad profitjakt, död och förintelse.

Vår ideologi erkänner ingen högsta auktoritet för den bygger på den dialektiska materialismen som förklarar för oss att allting befinner sig i konstant förändring. Det betyder inte att vår teori är överspelad eftersom det kapitalistiska produktionssättet fortfarande är den materiella grund som vi existerar i. Men nya frågor måste lösas och gamla sanningar måste konstant ifrågasättas på grund av den snabba utvecklingen av produktionen. Håller fortfarande en klassanalys där arbetarklassen är den varuproducerande klassen inom industrin eller innefattar den mer, som exempelvis undersköterskor som säljer en tjänst som också kan tolkas som en vara? Är prekariatet en ny klass eller är det endast ett begrepp till för att förvirra eftersom osäkra och kortvariga anställningar alltid har existerat? Kommer den nya tekniska utvecklingen att lösa våra klimatproblem eller är den fredliga användningen av kärnkraft fortfarande aktuell? Endast genom en grundlig debatt om de senaste vetenskapliga rönen, kombinerat med vår ideologi, kan vi ge svar och lösningar på nya frågor och utmaningar.

Partiet står inför sin 37:e kongress och som vanligt kommer motionsskrivandet vara flitigt men en viktig del som ofta glöms bort och inte tas seriöst är kongressdebatten som ska råda i vår tidning. Motioner är bra för de planlägger partistyrelsens verksamhet men kongressdebatten är mycket mer. Här har vi som medlemmar en ypperlig möjlighet att komma i kontakt med de breda lagren utanför partiet. Gå ut och prata med människor på gator och torg, med folk på era arbetsplatser och skolor och med vänner, sympatisörer och till och med ickesympatisörer. Fråga dem vilka frågor de tycker är viktiga och var hörsam för deras åsikter. Om ni kan förmå dem att skriva något är det fantastiskt, men om inte, skriv ned något själv som återspeglar deras oro och idéer om hur vi kan lösa frågorna. Återkoppla genom att ge dem en Riktpunkt i näven och visa att partiet och den kommunistiska pressen tar dem på allvar. På det viset knyter vi nya kontakter och kommer närmare folket.

Så skriv kamrat, var kort och koncis, skriv enkelt, raljant eller polemiskt, det kvittar, men skriv, för alla bidrag kommer att hjälpa till att stärka partiet.

Med andra ord, låt kongressdebatten börja.

Victor Diaz De Filippi

Denna text är tidigare publicerad i pappersutgåvan (1/2017).

En tanke på “Låt kongressdebatten börja

  1. Jag undrar hur partiet idag ser på att förbjuda högerpopulistiska organisationer? Om ni vill det, hur ska det genomföras? För vi kan väl inte ha en svensk stor terror? Hur ska planekonomi funka smärtfritt och tillfredsställande för alla? Vi har ju exempel från flera socialiststater där det har gått snett. Slutligen: hur blir jag medlem av SKP?
    Mvh
    Jack hall

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.