Som en tjuv när han upptäcker att kassaskåpet är öppet

I årets första nummer (2017) av naturskyddsföreningens tidning ’Sveriges Natur’ finns det en artikel som heter ’Det ekonomiska undrets baksida’. Artikeln handlar om Kina och industriernas miljöföroreningar. De rapporterade att cancerfallen blir allt vanligare och luften är fylld av nedfall från industrierna. SN skriver: ’Sedan 70-talets slut har Kinas ekonomiska utveckling varit snabbare än något annat land. Men utvecklingen har krävt ett högt pris: på 30 år har dödstalen i cancer stigit med 80 procent, enligt uppgift från hälsodepartementet. Fyra femtedelar av grundvattnet och en femtedel av den odlingsbara jorden är förorenade av tungmetaller’.

Men sedan svänger artikeln och den börjar handlar om Kinas censur och svårigheterna över att offentligt tala om miljöfrågorna. Artikeln avslutas med skildringen över hur reportern och fotografen blir fotograferade av den kinesiska säkerhetstjänsten.

Självklart ska man belysa censuren i Kina men artikeln skulle ju handla om det ekonomiska undrets baksida. Reportern kritiserade inte den europeisk amerikansk kontrollerade industrin och hur dessa utnyttjar miljölagarna i Kina. Han nämner det inte ens i artikeln. Så här beskrev jag som en kommentar till ett inlägg på SKP:S kommunistiska blogg om kapitalismens utflyttning till andra länder (Svar till Kerstin Stigsson om Irland): ’Kapitalismen som ideologi bryr sig inte om nationer – kapitalister bryr sig endast om hur mycket de kan tjäna och i vilket land där skatterna är låga och arbetskraften billig’. Det gäller även för länder där det knappt inte existerar några miljölagar. I Sverige kostar det en förmögenhet att rena alla dom gifterna som en industri släpper ut. I Kina och i andra länder (Indien, Pakistan, Mexiko, Lettland, Estland och med flera länder) kan de utan några större problem hälla ut giftet i vattnet och i naturen.

Nyliberalerna, moderaterna, socialdemokraterna och många andra europeiska amerikanska partier klappar sig själva på axlarna för att de har löst och utvecklat tekniken för att utsläppen skall minska. Nu efter flera år ser vi resultatet. Och vi har fått en bättre miljö. Obama och andra ledare inom den så kallade PK-eliten presenterar siffror som hävdar att det dom har åstadkommit inom miljöarbetet var positivt. Men är det inte en falsk bild? Har inte dom och den kapital ägda industrin i stället bokstavligen flyttat problemen till en annan världsdel och till andra fattiga länder? Vi har fått ett bättre miljö men är det på bekostnad av fattiga länder som inte är kapabla att ta hand om miljögifter?

I första hand är det företagen som är ansvarig för gifterna dom släpper ut. Det är dom som har en större skuld för Kinas miljö problem än vad Kina själv har. Visst gör Kina och andra länder det möjligt för industrierna att förorena luften och marken. Men är det deras skuld att företagen ’passar’ på och utnyttjar situationen – som en tjuv som passar på att begå stöld när han upptäcker att kassaskåpet är öppet? Allt medan kapitalägarna och aktieägarna lever långt därifrån och är skyddade från att bli sjuka av deras egna utsläpp.

De som kontrollerar industrierna flyttar hellre till Kina eller något annat fattigt land än att satsa på en ny och dyr miljöteknik. Dessutom är lönerna låga och arbetarskydd existerar inte. Ett himmelrike för alla svenska, europeiska och amerikanska företagare. Den amerikanska presidenten Donald Trump är rasistisk, kvinnohatande, miljöförnekare och mycket annat. Men han har rätt i en sak: Industrierna måste flytta hem. Det är här i västra Europa och i USA som är mest kapabla, har kunskapen och tekniken att ta hand om industrins gifter.

Det fungerar inte att Sverige skickar till exempel svenskt virke till Estland för förädling och för att sedan skickas tillbaka igen. Massaindustrin i Estland släpper ut mångdubbelt mer gifter i naturen än vad som är tillåtit i Sverige. Fisk fångad i Nordsjön paketeras miljontals mil därifrån. Kött som slaktas här i Sverige paketeras i Polen. Är det inte slöseri och utsläpp av energi när alla dessa produkter ska transporteras härs och tvärs på våra vägar, hav och luftrum? Men om detta skrivs det inte om i dom etablerade medierna. Kapitalismen har sopat skiten under mattan. Olika miljöorganisationer ser enbart puckeln på mattan – inte vilka som bär det verkliga ansvaret för puckeln.

Kerstin Stigsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.