APM Terminals anlitar bemanningsföretag – och hotar hamnarbetare

APM Terminals Gothenburg har tecknat ett avtal med bemanningsföretaget Adecco och ersätter med början från den första oktober fastanställda hamnarbetare med bemanningspersonal. Chefer i företaget har hotat mer än hundra hamnarbetare gällande deras arbetsrätt, uppger Hamnarbetarförbundet.

Enligt APM Terminals Gothenburgs vd Henrik Kristensen är anledningen till att de anlitar bemanningsföretag att det nuvarande Blixtsystemet inte motsvarar kundernas krav på flexibilitet, tillförlitlighet och effektivitet. I praktiken innebär avtalet att all extrapersonal kommer att hyras ut av Adecco. I nuläget jobbar 300 personer som timvikarier i Blixtsystemet.

APM Terminals nytecknade avtal med Adecco får skarp kritik av Svenska Hamnarbetarförbundet avdelning 4:s ordförande Peter Annerbeck.

 – Vi har haft farhågor i två år att man ska byta ut de fastanställda med otrygga anställningar. Hotet om bemanningsföretag har varit en viktig komponent i APM Terminals personalpolitik under en längre tid, säger Annerbeck till Göteborgsposten.

I ett pressmeddelande skriver Hamnarbetarförbundet:

”De senaste månaderna har chefer i bolaget hotat de totalt över hundra hamnarbetare som redan sagts upp eller kommer att få gå hem inom de närmaste månaderna med att deras företrädesrätt till återanställning i praktiken kommer att bli värdelös. Flera personer i ledande ställning har också sagt till berörda att det är en förutsättning för att få anställning i det nya bemanningsföretaget att de själva avsäger sig sin företrädesrätt enligt Lagen om Anställningsskydd.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.