En klassmedveten tidning!

Läs RiktpunKt - En kommunistisk månadstidnings som ger dig värdefull kunskap

Byggnadsarbetare upptäckte asbesthaltigt material i Göteborg

Sex byggnadsarbetare påträffade och exponerades för det cancerframkallande ämnet asbest i slutet av förra veckan. Incidenten inträffade i samband med ett stambyte i ett miljonprogramsområde i Majorna i Göteborg, arbetet stoppades omedelbart till följd av upptäckten och materialprover skickades till laboratorium. Det uppger tidningen Byggnadsarbetaren. Upptäckten av asbest resulterade i att de inblandade byggnadsarbetarna med omedelbar verkan skickades på läkarkontroll som en säkerhetsåtgärd.

 – Labbsvaret visade på asbest i själva materialet, men luftproverna visade att det inte fanns några asbestfibrer i luften, vilket kändes bra. Men vi skickade arbetarna på läkarkontroll innan proverna var klara för säkerhets skull, säger Johan Live, pressansvarig på byggföretaget Serneke, till Byggnadsarbetaren.

Den inträffade incidenten följdes av att en saneringsfirma anlitades. Kort efter att saneringsarbetet hade slutförts, kunde byggarbetarnas arbete återupptas. Vidare rapporterar Byggnadsarbetaren att det asbesthaltiga materialet lokaliserades mer specifikt i ett rörschakt i ett badrum.

Johan Live fastslår också att det är byggherren som ombesörjer asbestinventeringar.

– Inandning av asbestfibrer kan ge upphov till lungcancer. Risken är beroende av hur omfattande exponeringen varit. Mesoteliom är en annan cancersjukdom som sitter i lungorna och kopplas till asbest och kan dyka upp 30-50 år efter att man blivit utsatt för de farliga asbestfibrerna. Det är främst vid rivning av asbesthaltigt material faran för cancer uppstår eftersom man då riskerar att få ner partiklarna i lungorna, fortsätter han.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.