KNE:s 43:e Odigitisfestival avslutar med ett politiskt och kulturellt event i Aten

Efter att ha passerat flera städer och orter runt om i Grekland, inklusive förra veckans framgångsrika tredagarsfestligheter i Thessaloniki, avslutas KNE:s 43:e Odigitisfestival (Odigitis är KNE:s tidning) den 23 september. Festivalens event som har politiska och kulturella förtecken hålls i Antonis Tritsisparken i Ilions västra förort.

Årets festival arrangerad av Greklands ungkommunister, KNE, är tillägnad till hundraårsjubileumet av den storslagna och socialistiska Oktoberrevolutionen. Av denna anledning kommer en stor del av festivalen avsättas till att hedra denna storslagna historiska händelse med en enorm utställning som också kommer att innehålla material från KKE-arkiven.

När det gäller festivalens kulturella del kommer besökarna ha möjligheten att gå på en konstutställning om det ryska avantgardet tack vare digitala kopior från den omtalade Costakiskollektionen på Thessalonikis statsmuseum för modern konst.

Politiska diskussioner
Bland den uppsjö av intressanta diskussioner som hålls på festivalen finns det en specifik med titeln ”Antikommunism, EU:s officiella ideologi” som hållits vid universitetsstudenternas kiosk. Bland talarna fanns Kostas Papadakis från KKE, parlamentsledamot och medlem av partiets centralkommitté, såväl som representanter från Polens Kommunistiska Parti och den Revolutionära Kommunistiska Ungdomsunionen – bolsjevikerna från Ryssland.

Samma dag på den internationella platsen Diethnoupolis hade Kostas Skolarikos, medlem av KKE:s historiska centralkommitté, behandlat frågan om ”Oktoberrevolutionens internationella påverkan”. Representanter från utländska kommunistiska ungdomsorganisationer deltog och intervjuades.

Den 22 september kommer en central diskussion att hållas med titeln ”Sanningar och lögner om den socialistiska revolutionen” med talare som Makis Papadopoulos, medlem av KKE:s centralkommittés politibyrå, och Loukas Anastasopoulos, medlem av KNE:s centralkommitté.

När det gäller den kulturella delen kommer Eleni Miliaronikolaki, medlem av KKE:s centralkommitté och ansvarig för centralkommitténs kultursektion, att analysera ”de röda frukterna inom konsten och kulturen under oktober månad 1917”.

Dimitris Koutsoumpas talar
Festivalen kommer att avslutas den 23 september klockan 20.30 lokal tid med ett stort politiskt event och ett tal hållet av KKE:s centralkommittés generalsekreterare Dimitris Koutsoumpas. En hälsning kommer att framföras av KNE:s generalsekreterare Nikos Abatielos från förbundsstyrelsens centralbyrå.

Deltagande från stora artister
På festivalens sista dag kommer en stor konsert hållas tillägnad den avlidne grekcypriotiske kompositören Manos Loïzos tillsammans med deltagandet från några av Greklands mest kända sångare såsom George Dalaras, Maria Farantouri och Vasilis Papakonstantinou. Under de gångna dagarna har sångare som Miltos Paschalidis, Dimitris Basis, Melina Aslanidou, Rita Antonopoulou, Vasilis Lekkas, Kostas Makedonas med flera deltagit i konserter tillägnade till betydande personligheter inom den grekiska musikkulturen såsom den kända och legendariska kompositören Mikis Theodorakis och den avlidne populära sångaren Dimitris Mitropanos.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.