Rör inte strejkrätten!

En utredning har tillsatts av den rödgröna regeringen – ledd av socialdemokraterna – för att arbeta på ett förslag om att begränsa strejkrätten. Förslaget skulle innebära att rätten för ett fackförbund ska kunna ta ut medlemmar t ex i strejk kraftigt begränsas.

Stefan Löfven säger den 27 februari ’att det inte blir försämrad strejkrätt för löntagarna, ingen generell försämring.’

Kan man anklaga en statsminister för att fara med lögnaktiga uppgifter?

Detta uttalande och enbart tillsättandet av en sådan här utredning av socialdemokraterna innebär en tydlig markering mot oberoende fackföreningar. SAP är emot fackföreningar som inte sitter i knäet på SAP och inte minst Svenskt Näringsliv.

En fackförening – värd namnet – ska arbeta för medlemmarnas och arbetarnas bästa. De ska inte vara stödorganisationer till SAP och Svenskt Näringsliv. Och SAP? Vem arbetar SAP för? Vem gynnar det här förslaget om begränsningar i strejkrätten? Arbetaren eller arbetsgivaren?

Det var med anledning av hamnarbetarkonflikten i Göteborgs containerhamn som den arbetarfientliga regeringen med SAP i spetsen gick APMT till mötes och pekade ut hamnarbetarna som den som bar skulden till konflikten.

Enligt en källa till Ekot innebär detta förslaget begränsningar i strejkrätten. Det vill säga att ett fackförbund inte ska kunna ta till stridsåtgärder på det här sättet om arbetsgivaren redan är bunden av kollektivavtal med en annan part. Förslaget innebär även att starkt begränsa oberoende fackföreningar att arbeta och föra medlemmarnas talan på en arbetsplats.

Så Löfven talar med en kluven tunga! Vem tror han att han försöker övertyga? Ja, förmodligen mycket trogna socialdemokrater som i åratal har röstat på dom.

Mikael Hansson, docent i arbetsrätt vid Göteborgs Universitet, säger till Ekot att det skulle vara en principiell förändring om det här förslaget blir verklighet när en organisations avtal då medför fredsplikt för en annan.

–  Det innebär ju en begränsning av möjligheterna för en organisation som inte har kollektivavtal på en arbetsplats där det finns kollektivavtal att vidta stridsåtgärder, säger han.

Det är skamligt och mycket genant för arbetare att socialdemokraterna heter just Socialdemokratiska Arbetarpartiet. SAP är inte socialister och är inte ett parti för arbetare. Det är ett parti för Svenskt Näringsliv, det vill säga kapitalet. Partiet borde byta namn till något bättre. Kanske till Liberalernas Arbetsgivarparti. Men då skulle de förlora alla röster från arbetare som de är så starkt beroende av.

Så vem är det som har makten i Sverige? Den rödgröna regeringen? Eller Svenskt Näringsliv? Om Svenskt Näringsliv säger åt den rödgröna regeringen att hoppa så hoppar de – på arbetarna!

Om detta förslag blir verklighet uppmanar jag till omedelbara stridsåtgärder på alla arbetsplatser!

Kerstin Stigsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.