Sverige brinner

Ett stort antal skogsbränder lamslår nu Sverige. Flertalet av länen är drabbade. Bränderna är en stor tragedi för de som nu förlorar sina hem och för de som med mycket kort varsel får lämna sina hem.

Bränderna är också en stor tragedi för hela samhället. Skogen är en av våra värdefullaste naturtillgångar. Skogen ger också bär, svamp, vilt och utgör en omistlig tillgång för rekreation och friluftsliv. Att nu en del av denna skog för lång tid framöver är förstörd är en tragedi.

Samtidigt är det en stor skandal att Sverige saknar resurser för denna typ av katastrofer. Av Sveriges yta är omkring 2/3 täckt av skog. Då bör man ha beredskap för liknande situationer. SKP har under lång tid sagt – kapitalisternas militära försvar ska omvandlas till ett civilt försvar i folkets tjänst. Vad Sverige behöver är flygplan med kapacitet att släcka skogsbränder, inte militärflyg på Gotland. Sverige behöver flygplan med kapacitet att släcka bränder, inte plan för att ange mål åt NATOs bombräder i Mellanöstern. Vad Sverige behöver är en rustad brandkår. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap uppger att de inte har läget undre kontroll. Nyligen skickade de ut en broschyr på hur folk ska agera om kriget eller krisen kommer. Att de inget lärt av skogsbranden i Västmanland 2014 är klart.

Vi är väl medvetna om att insatser likt denna kostar pengar – pengarna finns. 35% av Sveriges skogsmark ägs av storföretag som i årtionden tillåtits göra profiter på landets naturtillgångar, det är också härifrån som extrautgifterna ska plockas.

Sveriges försvarsmakt har ikväll uttalat sig att de inte får upp sina helikoptrar på grund av semestertider – samtidigt som landet befinner sig i en katastrof. Nu behöver försvarsmakten för omväxlings skull göra nytta, då är dom inte tillgängliga.

SKP uppmanar sina medlemmar och sympatisörer att vara räddningstjänsten och frivilligorganisationer på plats behjälpliga med allt de önskar hjälp med.

Avslutningsvis vill vi ge en stor eloge till alla de brandmän, sjukvårdspersonal och de frivilligkrafter som gör vad de kan ute i skogens marker.

Sveriges Kommunistiska Parti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.