Föraktet för dem som byggde välfärden

I valtider blommar människoföraktet från politikernas sida. För ett par dagar sedan kunde vi i Aftonbladet läsa om en fattigpensionär som hade en matbudget på 1000 kr i månaden. Dagen efter ringdes hon upp av Stefan Löfven som lovade henne 600 kronor mer i månaden om S vinner valet.

Det är samme Löfven som är statsminister i ett samhälle där storbankerna förra året gjorde en vinst på över 100 miljarder kronor och vars föreslagna utdelning till aktieägarna ligger på nästan 70 miljarder, och där stora företag nu redovisar miljardvinster för årets andra kvartal, som t.ex. Volvo med 8 miljarder.  I Sverige finns ungefär 231 000 fattigpensionärer. De skulle enligt statsministern var och en få 7 200 kr mer varje år att leva på. Som jämförelse blir det en kostnad på 1663 200 000 kr, alltså en lite mer än en och en halv miljard om året.

Det är det här som kallas kapitalism. Det står för ett samhälle där företagen och deras ägare berikar sig måttlöst, medan de som byggde all denna rikedom på sin ålders höst får vända på varje krona, eftersom de inte längre är produktiva arbetare till nytta för dem som håvar in pengarna. Inget av riksdagspartierna är beredda att göra upp med detta samhällsskick, de må sedan kalla sig Vänsterparti eller Socialdemokrater. När reste man senast från dessa partier ett krav på en planerad ekonomi där vi alla gemensamt bestämmer vad som ska produceras och hur det ska fördelas, var pengarna ska läggas och resurserna satsas? Istället står V och S beredda att försvara bankernas och företagens vinster på vanliga arbetande människors och pensionärers bekostnad. Och som om det inte vore nog så har de mage att ta ut riktigt feta löner för sitt jobb i kapitalets tjänst: Statministern får 164 000 kr i månaden. Här handlar det alltså inte om matbudgetar på 1000 kr precis.

Vägra att låta dig förnedras med sådana utspel som Löfvens och kasta inte bort din röst på hans parti. Lägg din röst för ett socialistiskt samhällsskick i årets val – rösta på Sveriges Kommunistiska Parti!

Marina Weilguni

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.