En klassmedveten tidning!

Läs RiktpunKt - En kommunistisk månadstidnings som ger dig värdefull kunskap

Svenska valet: Effekterna av folkets missnöje fångades av kapitalets partier

Förluster för Socialdemokraterna, som härskar i årtionden i landet, men också för Moderaterna och en förstärkning av det nationalistiska och invandrarfientliga partiet, Sverigedemokraterna kännetecknar söndagens val i Sverige. Det folkliga missnöjet har fångats upp av partier som tjänar kapitalet.

Baserat på valresultatet förblir det oklart vem som bildar nästa kapitalistiska regering. De två största partierna uppger dock att de inte kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna.

Söndagens resultat återspeglar ett växande folkligt missnöje – ett resultat av att både socialdemokratiska och konservativa regeringar angripit arbetarnas och folkets rättigheter och skurit ner på sociala förmåner, med syfte att stödja svenska företag i den europeiska och internationella konkurrensen.

Missnöjet har ökat på grund av en höjning av pensionsåldern, allt högre levnadsomkostnader, bostadsbrist, skyhöga hyror, lön- och pensionssänkningar, samt privatiseringar inom transport-, energi-, telekommunikationssektorn, samt hälso- och sjukvården och utbildningen.

Detta missnöjde förblir dock låst inom ramen för den borgerliga förvaltningen, med hjälp av den påverkan opportunismen har.

Sveriges Kommunistiska Parti, med begränsade krafter men med förstärkt klassorientering, gav sig in i valkampen med en stabil front mot kapitalets makt, det imperialistiska EU och NATO. I skrivande stund är inte SKP:s resultat känt.

Översättning från Rizospastis, Grekland Kommunistiska Partis (KKE:s) partitidning

Potemkin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.