Illegalt att sprida vetenskap

Det holländska förlaget Elsevier publicerar vetenskapliga texter inom medicin och naturvetenskap, och vill inte se att de texter som de anser sig ha rätt till delas offentligt och gratis på fildelningssajter för vetenskap. Därför kräver de av flera svenska operatörer, bland annat Bahnhof, att blockera fildelningssajten Sci-Hub. Bahnhof följer Elseviers krav, då de inte ser några möjligheter att vinna tvisten i en domstol. De skulle annars få stå för dyra rättegångskostnader och återkommande höga böter.

Sci-Hub delar vetenskapliga arbeten, gratis och åtkomligt för alla, oavsett social och ekonomisk ställning – syftet är bredast möjliga spridning av kunskap i världen. Genom fildelningen kringgår man betalningsalternativ och restriktioner och ger fri åtkomst till över 70 miljoner vetenskapliga artiklar. ”Vi strävar efter att immateriell äganderätt ska avskaffas, liksom copyrightlagar för vetenskapliga eller pedagogiska resurser”, säger man på Sci-Hubs hemsida, och menar också att copyrighten ger enorma inkomster till dem som sitter på rättigheterna – något som förstås resulterar i att ekonomisk och informationsrelaterad ojämlikhet ökar i samhället.

Kunskap som köps och säljs, livsviktig medicinsk vetenskap som genererar profiter, straff för den som sprider nya rön… kan kapitalismens begränsning av människans möjligheter bli mer absurd?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.