Vänsterpartiet släpper fram en arbetarfientlig regering

Jonas Sjöstedt meddelade idag att Vänsterpartiet kommer att avstå från att rösta i den stundande statsministeromröstningen. Genom att avstå släpper man fram Löfvens regering.

Det innebär att Vänsterpartiet är delaktiga och medskyldiga till att rösta fram en av de mest arbetarfientliga och offensiva regeringarna i modern tid i Sverige. Det kommer att vara en regering, vars syfte är att genomföra en större offensiv mot arbetarklassen och det arbetande folket i Sverige än vad som genomförts tidigare. Genom att bland annat driva igenom försämringar av strejkrätten, luckra upp arbetsrätten och genomföra marknadshyror kommer hårda slag att riktas mot arbetarna.

Att det är Socialdemokraterna som kommer genomföra angreppen är viktigt – de kan binda upp och passivisera stora delar av den arbetarrörelse som annars hade kunnat göra motstånd. Därför är det också extra viktigt för de svenska kapitalisterna att få igenom just den här regeringen och därför behövs Vänsterpartiets stöd.

Syftet är att stärka Sveriges konkurrenskraft i en tid då de internationella motsättningarna mellan de stora imperialistiska blocken skärps. Genom att slå ner på arbetarna i de egna länderna höjer kapitalisterna profitmarginalerna. Det är ett spel som Vänsterpartiet nu spelar. De kommer att bidra till att de svenska kapitalisterna förstärker sin konkurrenskraft på bekostnad av sina egna arbetare.

Genom ett fult och oärligt spel försöker Sjöstedt framställa partiet som principfast och ärligt. Genomför Stefan Löfven och hans regering angrepp på arbetsrätten eller inför marknadshyror försäkrar Sjöstedt att Vänsterpartiet kommer att rikta en misstroendeförklaring mot den socialdemokratiska regeringen.

Det han inte säger är att för att alls kunna rikta en misstroendeförklaring mot regeringen, behöver minst en tiondel av riksdagens ledamöter ställa sig bakom den. Det innebär alltså minst 35 ledamöter. Vänsterpartiet sitter idag på 28 mandat.

Skulle Vänsterpartiet trots det lyckas locka över sju ytterligare ledamöter från andra partier och på så sätt skaffa ett tillräckligt underlag för en misstroendeförklaring behöver den stödjas av en majoritet av riksdagens ledamöter. Chansen att Moderaterna, Kristdemokraterna eller Sverigedemokraterna skulle stödja en misstroendeförklaring på grund av angrepp på arbetsrätten eller införandet av marknadshyror är minimal.

Med resonemang om att motverka Sverigedemokraterna och att stödja det ”minst onda” har Vänsterpartiet nu släppt fram en arbetarfientlig regering och försäkrat den om att den ostört kan genomföra de angrepp som kapitalet behöver – dessa angrepp kommer gå utöver vad tidigare regeringar gjort. För att rättfärdiga allt, så står Sjöstedt och ljuger sina väljare och partimedlemmar rakt upp i ansiktet – det finns ingen möjlighet för Vänsterpartiet att fälla regeringen, trots fagra löften.

Vänsterpartiets roll är att stärka kapitalismens vänstra flank. Inför valet lockades missnöjda och radikala arbetare och vanliga människor att stödja Vänsterpartiet med hjälp av radikal retorik. När valet är över och rösterna säkrade så tvekar Jonas Sjöstedt knappt en sekund inför att stödja Socialdemokraterna och kanalisera det missnöje man fångade upp, rakt in i systemet.

För de som är kvar i Vänsterpartiet är valet nu enkelt: antingen lämna partiet i protest mot den arbetarfientliga politik som partiet bedriver, eller i medvetenhet om vad partiet bedriver för politik stanna kvar och stärka partiet. Det stöd som låtsasvänstern utanför Vänsterpartiet gav dem i valet har nu avslöjats för vad det är: i bästa fall naivitet och i värsta fall medlöperi och medskyldighet till de stundande angreppen.

Utan sitt kommunistiska parti har folket inget hopp och det är något som den här mandatperioden kommer att stå klart. De angrepp som kommer att genomföras kommer klart och tydligt visa skiljelinjerna mellan kommunisterna och varje annan politisk inriktning.

Vi riktar därför en uppmaning till hela det arbetande folket i Sverige: stöd kommunisterna på arbetsplatserna, skolorna och universiteten – ställ er bredvid kommunisterna, först i kampen!

Arbetsutskottet
Sveriges Kommunistiska Parti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.