Gävles byggnadsarbetare: Nej till strejkförbud

Torsdagen den 24 januari var Gävles byggnadsarbetare församlade till årsmöte. Förutom sedvanliga årsmötesförhandlingar med val och nomineringar diskuterades även det förslag som nu föreligger och vars syfte är att kraftigt begränsa och olagliggöra arbetarnas rätt till att vidta stridsåtgärder vid konflikter på arbetsmarknaden. Årsmötet beslutade därför att anta nedanstående uttalande.

Lars Lundberg

Gävles byggnadsarbetare säger Nej till alla förslag om att begränsa strejkrätten

Den socialdemokratiske arbetsmarknadsministern Ylva Johansson presenterade strax före valet 2018 ett förslag vars syfte var att begränsa de fackliga organisationernas rätt att tillgripa sitt sista alternativ vid allvarliga konflikter på arbetsmarknaden, nämligen rätten att vidta strejk.

Detta måste ses som en mycket viktig inskränkning i arbetarklassens villkor då det är så att de som säljer sin arbetskraft bara har ett slutgiltigt alternativ: Att inte längre sälja det enda man äger nämligen sin arbetskraft för ett skamligt lågt pris.

Vad den socialdemokratiske arbetsmarknadsministern glömt bort är att rätten gå ut i strejk för bättre levnadsförhållanden är inget som arbetarklassen ber om. Det är en rättighet man tar sig.

Förslaget är nu ute på remiss och skall behandlas av riksdagen. Enligt nu liggande planer skall ett utvidgat strejkförbud börja gälla från den 1: januari 2020.

Gävles byggnadsarbetare säger ett bestämt nej till alla planer på inskränkt rätt till konfliktåtgärder vid konflikter på arbetsmarknaden.

Byggnads förbundsledning har på ett kraftfullt sätt avvisat alla förslag till försämring av arbetarnas rättighet att försvara sig. En ståndpunkt som Gävles byggnadsarbetare stödjer med all kraft.

Gävles byggnadsarbetare säger därför bestämt nej till alla förslag vars syfte är att ytterligare förslava arbetarklassen under kapitalisternas bojor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.