SKP: Allt stöd till det kämpande folket i Venezuela! (video)

Andreas Sörensen, partiordförande i Sveriges Kommunistiska Parti, höll tal vid en manifestation till stöd för Venezuelas folk i Uppsala. Här är talet:

Låt mig börja med att säga: de enda som ska ha makt att avgöra Venezuelas framtid är folket i Venezuela. Inga andra. Det kuppförsök som USA och de reaktionära ledarna i Sydamerika försöker genomföra med hjälp av den inhemska oppositionen måste fördömas och bekämpas. Ingen har rätt att blanda sig i Venezuelas inre angelägenheter – vi motsätter oss varje utländsk inblandning!

Den situation som uppstått i Venezuela är resultatet av åratal av angrepp från imperialismen, främst från den amerikanska, men även från den europeiska. Genom blockader, sanktioner och regelrätta kuppförsök lyckas man skapa störningar i Venezuelas ekonomi som man sen försöker skylla på regeringen. Med hjälp av beväpnade fascister attackerar man sina politiska motståndare och mördar folk på löpande band.

Men vi måste vara nogranna: angreppen utifrån är inte den enda förklaringen till de nuvarande problemen.

Det finns också stora problem inom landet. Det största problemet är att Venezuela aldrig har gått över till socialismen – man har aldrig gjort upp med kapitalismen i det egna landet. Vi ska inte tro på de borgare som hävdar att Venezuela har misslyckats på grund av ”socialistiska experiment” eller ”socialistisk politik”. De problem som uppstått i landet är resultatet av en kapitalistisk ekonomi som skapar en kapitalistisk politik.

I Venezuela attackeras dagligen folket eftersom processen mot socialismen inte fullbordats. Det kapitalistiska Venezuela skapar en grogrund för fascistiska och reaktionära angrepp på de som kämpar för socialismen. Det visar sig i att kommunisterna skjuts ner på öppen gata för att de försöker organisera bönderna, vars fattigdom är så stor att den är svår att greppa. Det visar sig i att domstolarna i Venezuela angriper Venezuelas Kommunistiska Parti med försök att olagligförklara det eftersom partiet vägrat redovisa sina medlemsregister.

Vi vet att vägen till frihet är kantad av svårigheter och skenbara genvägar, men med det arbetande folkets organisering som utgångspunkt finns goda förutsättningar att stå emot imperialismens påtryckningar. Det finns ingen annan väg framåt än att att folket i Venezuela fortsätter att försvara det de hittills har åstadkommit genom att kraftigt fördjupa den process de påbörjat och leda den i kamp mot det kapitalistiska systemet. I detta har folket och kommunisterna i Venezuela de svenska kommunisternas fulla stöd.

Länge leve Venezuelas kämpande folk!

Länge leve Venezuelas Kommunistiska Parti!

En tanke på “SKP: Allt stöd till det kämpande folket i Venezuela! (video)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.