Enklare vardag

Jag läser tidningen Arbetet nr 9, (14-15 mars) artikeln ”Det som rör arbetslivet berör oss alla” skriven av chefredaktör Yonna Waltersson som behandlar de slavliknande arbetsvillkor som varit vardag för de anställda i det privata hemtjänstföretaget ”Enklare vardag” i Järfälla. Om de missförhållanden som rått där och som avslöjades i tidningen Arbetet och Kommunalarbetaren förra veckan. De arbetande hade tvingats betala tillbaka av sin lön till arbetsköparen, som också hade hotat och trakasserat dem, då många av de anställda var komna till Sverige med enbart ett arbetstillstånd på fickan. 

Enligt Lagen om valfrihet (LOV) är ju ersättningen för en insats gentemot en ”kund” satt på förhand av en kommun. Ett privat företags utökade vinst inom ”välfärden” kan således inte skapas på annat sätt än att minska utgifterna, vilket då sker på de arbetandes bekostnad- med lägre löner, ökat arbetstempo, stress och ohälsa som följd, också gentemot ”kunderna”- deras tid för insatsen, sämre kvalitet; med risk för felmedicineringar och andra missförhållanden. Att ge en kvalitativ god omsorg och vård enligt de politiska målen om att de äldre ska ha ”ett värdigt liv och välbefinnande” är naturligtvis omöjligt i kombination under dylika arbetsförhållanden.

Civilministern Ardalan Shekarabi (s) och socialminister Lena Hallengren (s) framhåller att det behövs ett fungerande samarbete mellan kommuner, polis och migrationsverket, för att kunna kontrollera företag av det slag som Enklare vardag står för, göra oanmälda inspektioner och annat. Vi frågar oss hur i hela världen ett sådant samarbete ska kunna genomskåda oegentligheter av det slag Enklare vardag satt i system- att beröva de arbetande deras lön- när dessa inte känner till sina rättigheter på svenska arbetsmarknad, Lex Sarah eller räds ett utvisningsbeslut? Och i en miljö där tystnadsplikt råder? Det är däremot privatiseringen som är pudelns kärna. Privatisering var den än förekommer inom vård skola och omsorg, verksamheter i samhällets tjänst som skulle sköta sig ypperligt utan privata ”initiativ” och deras vinster på samhällets bekostnad.

Chefredaktör Yonna Waltersson undrar över tystnaden från högerpartierna och sd när sådana här nyheter avslöjas och varför dessa nyheter inte får genomslagskraft i de stora medierna.  De båda frågorna besvaras enklast med att de politiska företrädarna liksom journalisterna i kapitalägda tidningar och media representerar det rådande kapitalistiska systemet och deras intressen- som är intimt förbundna med att göra största möjliga vinst på de arbetandes bekostnad.  Uppfinningsrikedomen i dessa avseenden är oändlig, liksom deras möjligheter att komma undan ”rättvisan” genom t.ex. smart bokföring. 

Vad Landsting, kommuner och förvaltningar anbelangar, är deras självbestämmande högst minimerat. De bryter till största del ned sina åtaganden i förhållande till de lagar och riktlinjer kapitalstaten Sverige drar upp för den svenska arbetsmarknaden och genom den riksdag där reformismen i form av socialdemokrater, tillsammans med liberaler nu administrerar en konservativ budget satt- att i allt väsentligt tillmötesgå kapitalets önskningar.

Som en följd av Arbetet’s och Kommunalarbetaren’s avslöjanden kommer företaget Enklare vardag att kollas upp av andra kommuner där det är verksamt. Helt uppenbart ett tandlöst instrument och tillvägagångssätt, för inte lär det väl dröja så länge innan vi får ta del av ett nytt avslöjande?

Kjell Bygdén

En tanke på “Enklare vardag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.