Nej till höjningen av pensionsåldern

Idag, den 16 oktober, godkände riksdagen en höjning av pensionsåldern. De kommer att höja den lägsta åldern för att gå i pension från 61 till 62 år och den högsta åldern då man fortfarande garanteras sin anställning från 67 till 68. Det är en del av en successiv höjning av pensionsåldern som syftar till att höja den lägsta åldern till 64 och den högsta till 69.

I dagens Sverige orkar dock många arbetare inte jobba tills de är över 60 år. Skador, både fysiska och psykiska, drabbar arbetarna i Sverige i allt högre utsträckning och i allt lägre åldrar. Att höja pensionsåldern för de som ändå orkar jobba till den idag är ett hån mot arbetarna i Sverige och ett slag i ansiktet mot dem.

Sveriges Kommunistiska Parti fördömer den anti-folkliga åtgärden att höja pensionsåldern. Vi fördömer också den falska opposition mot förslaget som fackföreningsledarna och Vänsterpartiet ger uttryck för.

I uttalanden riktar de sin främsta kritik mot att pensionerna är för låga – inte mot pensionsåldern. De säger sig kunna acceptera en höjd pensionsålder om pensionerna höjs och arbetsförhållandena blir bättre. De har därmed öppnat för en slapp hållning gentemot förslaget och det är tydligt att det inte finns någon opposition att vänta från detta håll. Vi konstaterar därför att varken Vänsterpartiet eller fackföreningsledarna representerar arbetarklassens intressen.

Förslaget går helt i linje med Svenskt Näringsliv och den svenska kapitalismens behov. Trots att Svenskt Näringsliv inte ställt sig bakom uppgörelsen i sig – för dem är det stora problemet att arbetarna omfattas av anställningstrygghet och LAS ända upp till slutligen 69 års ålder – gynnas de av att kompetens finns kvar inom företagen i ytterligare några år. På så sätt försvinner bland annat kostnader för nyanställning och –utbildning.

Det enda rimliga, i en tid där större värden än någonsin produceras av arbetarklassen, är att sänka pensionsåldern och även höja pensionerna. Vi kämpar för ett pensionssystem värdigt den arbetande människan, som fullt ut ska kunna njuta av ålderns höst. Det innebär en pensionsålder på 55 år och en garantipension på 25 000 kronor i månaden. Allt detta är fullt möjligt – det stora problemet är inte finansieringen, utan att det kapitalistiska systemet inte tillåter ett pensionssystem värdigt människan.

Partistyrelsen
Sveriges Kommunistiska Parti

2 tankar på “Nej till höjningen av pensionsåldern

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.