En klassmedveten tidning!

Läs RiktpunKt - En kommunistisk månadstidnings som ger dig värdefull kunskap

Skogsbränder i USA och Mexiko

Illustrationsbild. Fri användning/Pixabay

I Kalifornien och i Mexiko pågår svåra skogsbränder. Aftonbladet rapporterar 26 oktober att undantagstillstånd har utlysts och att över 50 000 människor har evakuerats från delstatens södra delar.

Det pågår emellertid också allvarliga bränder på annat håll i Kalifornien, beroende på torka och extremt höga temperaturer över 30 grader. Situationen kan förvärras av kraftiga vindar under helgen. I norra Mexiko, nära amerikanska gränsen, har tre personer omkommit till följd av eldsvådor och 1 600 personer har evakuerats.

Just Kalifornien är en delstat som förbrukar stora mängder fossilt vatten inom jordbruket – något som kan leda till sinande grundvatten redan inom 30 år enligt forskare vid School of Mines i USA. Brandsläckningen lär inte förbättra den situationen.

Skogsbränder till följd av ett varmare klimat blir allt vanligare i världen, samtidigt som åtgärderna för att stoppa den globala uppvärmningen är ineffektiva eller lyser med sin frånvaro. Kapitalismens rovdrift av naturen hotar oss alla, bland annat med oförutsägbara och extrema väderförhållanden.

Marina Weilguni

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.