Årets hyreshöjning den största på sex år

I Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra rapporteras att årets hyreshöjning är den största på sex år. Sett över hela landet var den genomsnittliga höjningen nästan två procent. Det är nästan en hel procent mer än förra årets hyreshöjning. Sista året som hyran höjdes mer än i år var 2013, då den höjdes med lite mer än två procent.

De konstanta hyresökningarna måste förstås i samband med utvecklingen den senaste tiden. De har att göra med den allmänna bostadsbristen i landet, som gör att efterfrågan på lägenheter är enorm, samtidigt som tillgången är minimal. Det gör att hyrorna också kan pressas upp och det blir attraktivt för hyresvärdarna att lyxrenovera lägenheter för att sen höja hyrorna med nästan det dubbla.

Samtidigt agerar de kommunala bostadsbolagen som kapitalistiska bolag med lagstadgade krav på normal avkastningsnivå och de måste drivas enligt affärsmässiga principer. Detta bidrar också till att pressa upp priserna – fokus ligger inte på samhällsnyttan eller på att erbjuda maximalt antal människor det bästa möjliga boendet, utan på maximal profit.

Läs mer: Största hyreshöjningen på sex år (Hem & Hyra) »

En tanke på “Årets hyreshöjning den största på sex år

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.