Finska postarbetares strejk får stort stöd

Som Riktpunkt tidigare rapporterat har de finska postarbetarna strejkat i flera veckor och det verkar inte som om en lösning är i sikte. Istället har en rad fackföreningar i Finland utlyst sympatistrejker och -åtgärder, varav några redan har genomförts. Utöver sympatiåtgärderna hägrar mångdubbelt större konflikter i horisonten.

De fackföreningar som utlyst sympatiåtgärder återfinns i en rad finska branscher, från transportarbetare till anställda i offentlig sektor:

  • Finska Sjömansförbundet (SMU), som vid två tidigare tillfällen vägrat hantera gods och som den 25 november vägrar lotsa fartyg från finska hamnar.
  • Bil- och Transportbranschens Arbetarförbund (AKT) tar mellan 28 och 30 november ut de till fackföreningen anslutna hamnarbetarna i strejk.
  • Järnvägsarbetarnas fackförening (RAU) har tidigare vägrat hantera säkerhetskontroller på godstransporter.
  • Förbundet för offentliganställda och välfärdssektorn (JHL) tar i ett dygn, med start från den 25 november, ut bland annat sina busschaufförer i Helsingfors i strejk, vilket lamslår kollektivtrafiken i staden.
  • Flygpersonalen på både mark och i luft har genomfört och planerar att genomföra stridsåtgärder till stöd för postarbetarna som kommer innebära att hundratals avgångar får ställas in från finska flygplatser.

Listan är inte komplett och mycket kan säkerligen komma att ändras, men de finska arbetarna visar en grundläggande klassolidaritet och en beredskap att kämpa för varandra, vilket är ett första steg mot en klassmedvetenhet.

Samtidigt varslar också en rad fackföreningar sammanlagt 85 000 arbetare i en separat konflikt, dock också om löner. Denna strejk är planerad för december och kommer att vara mångdubbelt större än den postarbetarstrejk som nu äger rum.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.