Mauricio Rojas tar tydlig ställning – fler människoliv kommer krävas

I ett uttalande i en chilensk tv-kanal konstaterar Mauricio Rojas att det kommer att krävas fler människoliv för att återställa ordningen i Chile. Uttalandet kommer efter en längre periods polisiär och militär repression mot landets befolkning.

Rojas menar att höga kostnader kommer att krävas och hårda åtgärder genomföras för att återställa ordningen, inte minst räknat i människoliv. I ett mail till Expressen där han förklarar sitt uttalande menar han att ”[m]ånga starka krafter (politiska extremister, kriminella, narkomaffior, fotbollshuliganer osv) står bakom våldet som har härskat i Chile”. Uttalandet är ett eko av vad den chilenske presidenten Piñera sa för några veckor sedan, då han menade att landet befann sig i krig mot en mäktig fiende – sitt eget folk.

Tidigare har Rojas varit riksdagsledamot för Folkpartiet (nuvarande Liberalerna) och gjort sig känd för en hård linje i integrationsfrågan. Efter att han återvände till Chile var han under fyra dagar minister i Piñeras regering. Den positionen tvingades han omgående bort från efter att ha kritiserat Historie- och människorättsmuseet i Santiago för att vara ”en bluff […] som förfalskar Chiles historia”. Efter att ha fällt detta uttalande rekryterades han till Moderaternas integrationskommission och han hälsades välkommen av Carl Bildt, som menade att ”[h]an har mycket att tillföra”.

Den verkliga bilden av vad som händer i Chile är allmänt känd och ingenting vi behöver upprepa här. Vi kan dock konstatera att avståndet inte alls är så långt mellan den svenska borgerligheten och den repression som Pinochets arvtagare utövar med hjälp av både polis och militär i Chile.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.