Danska ställningsbyggare i kamp

En byggarbetsplats i Köpenhamn har en tid varit centrum för en konflikt mellan arbetarna och arbetsköparen, som betalat en alltför låg lön till sina litauiska arbetare, inte levt upp till säkerhetsföreskrifter, vägrat facket tillträde och anlitat kriminella för att misshandla minst två fackliga företrädare.

Vid flera tillfällen har byggarbetsplatsen i Nörrebro i Köpenhamn fått kritik från fackligt håll, bland annat för de vidriga förhållanden som de inhyrda litauiska arbetarna jobbar under. Deras arbetsvecka är ofta 70 timmar lång och de jobbar både kvällar och helger, tvärtemot vad företaget själva påstår. Samtidigt är säkerheten på arbetsplatsen under all kritik – de som bygger ställningarna saknar både utbildning och teknisk utrustning.

I centrum för konflikten står – rättare sagt, stod – en stor byggnadsställning som flera gånger tidigare rivits men som gång på gång byggts upp på samma bristfälliga sätt. För att skydda att den än en gång revs ned tog ägarna in ett kriminellt gäng för att skydda bygget. Resultatet blev att två fackliga företrädare som försökt dokumentera missförhållandena på arbetsplatsen misshandlades. En vårdas fortfarande på sjukhus medan den andra går runt med både brutna revben och blåtiror.

På grund av misshandeln gick Köpenhamns alla ställningsbyggare ut i strejk i solidaritet med både de misshandlade fackliga företrädarna men också med de utländska arbetare som tvingas till villkor långt under avtalsnivån. På måndagsmorgonen träffades de strejkande arbetarna också vid en närbelägen bensinmack för att demonstrera mot incidenten. De uppemot 400 arbetarna gick med de röda fackföreningsfanorna mot arbetsplatsen, där de möttes av föremål som kastats inifrån. Då kokade ilskan över och arbetarna stormade arbetsplatsen och rev själva ner den huvudställning som de litauiska arbetarna tvingats sätta upp. I samband med demonstrationen vältes också en Porsche tillhörandes en av ägarna till företaget upp och ner.

Resultatet av strejken och stormningen av arbetsplatsen lät inte vänta på sig: ägaren till bygget avbröt samarbetet med företaget som dumpat lönerna.

De danska ställningsbyggarna visar att kampen mot lönedumpning inte går över stängda gränser eller repression mot de som tvingas jobba för slavlöner utan genom kamp och mobilisering. Det är det mest effektiva medlet att vinna förbättringar och slå tillbaka mot kapitalet. Strejker, demonstrationer och militant kamp är vägen framåt, i Danmark såväl som i Sverige.

Från Riktpunkts redaktion lyfter vi på hatten åt de danska arbetarna!

En tanke på “Danska ställningsbyggare i kamp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.