Kapitalismens skoningslösa ansikte

USA har stängt ner stora delar av USA på grund av Coronaepidemin. Men dessa åtgärder kan upphävas på grund av att de ekonomiska effekterna skulle bli allvarliga. USA:s president Donald Trump går emot expertmyndigheterna råd om att behålla restriktionerna och vill öppna upp USA till påsk. Genom detta beslutet riskerar president Trump de amerikanska arbetarnas hälsa och liv genom att tvinga dom tillbaka till sitt arbete.

Helt cyniskt jämför han situationen med att de inte ringer till biltillverkarna och säger åt dom att sluta att tillverka bilar för att det finns människor som dör i bilolyckor.

Det finns många som påstår att kapitalet har ett mänskligt ansikte. Men här visas kapitalismens sitt rätta skoningslösa ansikte. Arbetarna, och andra i deras närhet (de äldre, barn och de som har sjukdomar) ska alltså offras för att några få kapitalisters ekonomi är i fara.

När det är kristider är det alltid arbetarna som förlorar – inte kapitalet.

Trump:

– Vi måste tillbaka till jobben.

Han har helt fel. Han försöker övertyga den amerikanska arbetarklassen att de och kapitalet sitter i samma båt. Att bunta samman kapitalister och arbetare med ’Vi måste tillbaks till jobben’ är ren kapitalistisk propaganda. Det är arbetarna som gör jobbet medan kapitalisterna sitter i säkerhet från epidemin.

Karl Marx: ”Kapitalet är därför fullständigt skoningslös gentemot arbetarnas hälsa och livslängd, när det inte tvingas till hänsyn genom samhällets åtgärder.”

Läs mer: Trump vill öppna USA till påsk – går emot experterna (Omni) »

Kerstin Stigsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.