Kubanska läkare hjälper till i Italien

Precis som så många gånger förut bevisar kubanerna sin revolutionära internationalism. Denna gång genom att skicka läkarbrigader till en rad latinamerikanska länder, men även till Europa.

Landet har bara något tiotal registrerade coronafall men en väl utbyggd sjukvård som skapat världens högsta andel läkare i förhållande till befolkning – för varje tusental kubaner finns det lite fler än åtta läkare. Sverige ligger därmed en bit efter, med bara lite fler än fem läkare på varje tusental svenskar. Det har också gett resultat. Landet har bland annat lägre spädbarnsdödlighet än USA, trots det embargo som riktats mot Kuba under decennier.

Den läkarbrigad man nu skickar till Italien består av 52 personer, många av dem har tidigare erfarenhet av att vara på liknande uppdrag. Kuba har genom åren skickat en mängd läkarbrigader, bland annat till Västafrika när Ebola härjade där. Man erbjöd även medicinsk hjälp till USA när orkanen Katrina ödelade bland annat New Orleans och det visade sig att det amerikanska sjukvårdssystemet varken klarade av eller var intresserat av att hjälpa det amerikanska folket. Erbjudandet avböjdes dock.

Hjälpen till Italien är inte den enda solidaritet den lilla önationen visat under coronaepidemin. Förutom läkarbrigader i Nicaragua, Venezuela, Jamaica, Surinam och Granada har Kuba tagit emot ett brittiskt kryssningsfartyg med coronasmittade passagerare som inte tilläts lägga till någon annanstans.

Läs mer: Lägg bördan för corona på kapitalismen! (Riktpunkt) »

En tanke på “Kubanska läkare hjälper till i Italien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.