Äldre nekas vård

I en artikel i SVT vittnar sjukvårdspersonal om att äldre och andra i riskgrupper nekas intensivvård, trots att det ska finnas platser.

Läkare och andra anställda i sjukvården vittnar om en upptrissad stämning där sjuka nekas intensivvård och bedöms hårdare än de annars skulle ha gjort. Det har bidragit till att andelen över sjuttio som vårdas på intensivvårdsavdelningar minskar med mer än hälften.

Läs mer: 81-åring vägrades IVA-plats trots tillgång – avled i corona (Riktpunkt) »

Anledningen till detta står naturligtvis att finna i avsaknaden av vårdplatser till att börja med. Redan innan krisen hade Sverige ett anmärkningsvärt lågt antal vårdplatser i förhållande till befolkningen, vilket i sin tur föranledde Socialstyrelsen att ta fram riktlinjer.

Avsaknaden av vårdplatser är i sin tur resultatet av en aggressiv nedskärningspolitik som drabbat folkets välfärd hårt, men som i motsvarande grad stärkt de svenska monopolens konkurrenskraft. Varje krona som inte behöver investeras i välfärden är en krona som kommer monopolen till godo.

Läs mer: Corona och kapitalismen (Riktpunkt) »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.