Svenska myndigheter redo att offra liv

I ett avslöjande som SVT står bakom framkommer att ett flertal svenska myndigheter, däribland Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen, aktivt försökt tona ner behovet av munskydd och skyddsutrustning för de som arbetar inom vården. Det är ett kallt spel med de vårdanställdas och de äldres liv.

Efter att ett skyddsombud på ett äldreboende i Stockholm lagt ett skyddsstopp för arbete med coronasmittade patienter där de anställda saknat adekvat skyddsutrustning blev det hett om öronen för kommunernas och regionernas intresseorganisation, Sveriges Kommuner och Regioner (tidigare Sveriges Kommuner och Landsting), speciellt eftersom Arbetsmiljöverket godkände skyddsstoppet och krävde fullgod utrustning åt de anställda.

Därför gick Arbetsmiljöverket ut med ett uttalande om att deras beslut inte var generellt. I pressmeddelandet skriver de att beslutet bara gällde den arbetsplatsen och inte säger något om vilken utrustning som behövs på alla arbetsplatser. Vad skillnaden skulle vara mellan just denna och alla andra arbetsplatser med coronasmittade patienter är oklart. 

Det som nu framkommit i SVTs avslöjande är att Sveriges Kommuner och Regioner kallade bland annat Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och Arbetsmiljöverket till ett krismöte för att tillsammans hitta en strategi för att dämpa kraven på skyddsutrustning. Det man kom fram till var att man skulle tona ner behovet av skyddsutrustning. Oron var stor för att fler skyddsombud skulle lägga skyddsstopp och på så sätt tvinga fram mer skyddsutrustning. Det kan bli en kostsam affär.

I ljuset av att det finns tydliga bevis på att sjukdomen blir värre ju mer man utsätts för den blir de svenska myndigheternas agerande desto vidrigare. De väljer att aktivt utsätta de anställda för risken att kvävas till döds för att spara pengar på skyddsutrustning. Det är ett kallt spel med patienternas och de anställdas liv och visar ett totalt förakt för människoliv till förmån för en krass ekonomisk kalkyl. Myndigheternas agerande ger också upphov till en annan, väldigt viktig fråga: har de tonat ner något mer?

Det som står klart är dock att även den kapitalistiska staten agerar kapitalistiskt. Den säkrar profiten åt både sig själv och företagen, samtidigt som den skär ner på kostnaderna. Alltid på bekostnad av människors liv. Sjukvården under kapitalismen kommer i slutändan alltid vara inriktad på att stärka kapitalismen och monopolens profit, liksom alla delar av den kapitalistiska statsapparaten, helt oaktat de många hjälteinsatser som utförs av de som arbetar inom sjukvården.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.