SKP reser monument i Härjedalen

Lagom till 1 maj låter kommunisterna i Härjedalen hälsa att deras planer på ett minnesmonument är på väg att förverkligas. Själva tavlan till monumentet har nu anlänt från tryckeriet.

Den tavla som ska pryda SKP Härjedalens monument till minne av de kamrater som bekämpade fascismen och utsattes av borgarstatens repression har nu anlänt. Närmare sommaren när tjälen släppt från marken kommer tavlan placeras på ett monument i Lövnäsvallen där ett av lägren låg. En invigning kommer då att ske där SKP i Härjedalen välkomnar partikamrater och sympatisörer från andra delar av landet.

100-tals kommunister placerades i dessa läger. SKP i Härjedalen låter hälsa att minnet av kamraterna aldrig ska gå förlorat, därför fortsätter nu förberedelserna med det minnesmonument som ska resas. Tavlan är ett första steg på vägen. Varken kommun eller stat vill göra något för att uppmärksamma den vidriga behandling kommunister och andra utsattes för. Med anledning därav har partiets organisation i Härjedalen beslutet sig för att på egen hand se till att det blir ett minnesmonument. Monumentet som beräknas stå klart till sommaren bekostas helt av SKPs medlemmar och sympatisörer i Härjedalen.

Följande text står på tavlan:

”Den svenska arbetarklassens historia

Mellan 1939 och 1943 fanns det i Sverige 28 arbetsläger-koncentrationsläger där kommunister, antifascister, tyska desertörer och andra antinazister spärrades in. Beslutet att fängsla dessa människor togs av den dåvarande svenska samlingsregeringen som bestod av Bondeförbundet (nuvarande Centerpartiet), Socialdemokraterna, Folkpartiet och Högerpartiet. Dåvarande regeringen ansåg att organiserad antinazism utgjorde en samhällsfara. Efter slaget vid Stalingrad 1943 då Sovjetunionens Röda armé besegrade den Tyska armén lades dessa läger ned samt den svenska militären brände alla dokument som fanns om dessa läger. Ett av dessa läger låg här i Lövnäsvallen ca 200 meter från detta monument. SKP hedrar med detta monument kamraternas minne för deras kamp mot fascismen.

Sveriges Kommunistiska Parti i Härjedalen”

En tanke på “SKP reser monument i Härjedalen

  1. Bra gjort kamrater. Arbetarnas kamp om att försvara vår civilisation, arbetarmakt jämlighet och solidaritet får inte glömmas bort!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.