Länge leve Första Maj!

Idag är det den 1 maj, arbetarklassens internationella högtidsdag. Det Europeiska Kommunistiska Initiativet, en sammanslutning av 30 kommunist- och arbetarpartier i Europa, däribland SKP, publicerar dagen till ära ett gemensamt uttalande som går att läsa här under.

Vi framför varma klasshälsningar till alla världens arbetare, till unga män och kvinnor i arbetarklassen. Vi hedrar alla döda i vår klass.

1 maj är en symbol för arbetare runt om i världen, en symbol för folkens kamp mot kapitalistisk exploatering och barbari, mot det imperialistiska kriget. Särskilt i år, mitt i en pandemi, kommer arbetarna att fira Första Maj på alla möjliga sätt. Även om den bär en mask kan arbetarklassen höras högt.

Under årets 1 maj måste vi stå upp och kämpa, höja nävarna och kräva åtgärder för att skydda arbetarnas liv och rättigheter! Vi fördömer bristen på försiktighetsåtgärder på arbetsplatserna och den tragiska bristen på permanent personal och infrastruktur på offentliga sjukhus. Vi ägnar våra krafter åt att stärka arbetarnas kamp mot att betala bördorna för den nya krisen i det kapitalistiska systemet ännu en gång. Vi uppmanar arbetarklassen och folken att kämpa mot USAs, NATOs och EUs aggressiva planer, mot de imperialistiska krig som orsakats av imperialistiska motsättningar och konkurrens.

Med pandemin som förevändning försöker regeringarna rikta ett nytt hårt slag mot de återstående arbetarrättigheterna genom att stödja arbetsgivarnas ansvarsfrihet på arbetsplatserna. Tillsammans med ”Marshall-planer”, enorma subventioner, skatteundantag och mycket billiga lån, stöder de provokativt näringslivsgrupper, samtidigt som de låter arbetarna betala räkningen för krisen, samtidigt som de genomför nya arbetarfientliga åtgärder, reaktionära aktioner och åtgärder för att begränsa fackliga initiativ.

Vi inspireras av hjältarna från den blodiga Chicago-strejken den 1 maj 1886, där målet var att upprätta 8-timmarsdagen. Arbetarklassen reste sig och lyckades med sin heroiska kamp införa 8-timmarsdagen som utgångspunkt för en serie framsteg under 1900-talet, vilka idag tas bort ett efter ett. Mot predikningarna om ”nationell enhet” och uppmaningarna till arbetarna att anpassa sig till intressena hos kapitalisterna som utnyttjar pandemin och den kommande kapitalistiska krisen förklarar vi att vi inte tar ett steg tillbaka från våra rättigheter och våra krav för arbetarklassens intressen!

Pandemin har visat att kapitalismens är barbarisk, ett obotligt ruttet, exploaterande och föråldrat system som bara orsakar kriser, lidande, krig och flyktingar. Överlägsenheten hos den nya värld som socialismen kan skapa, där arbetarklassen kommer att ha makten och kommer att kunna njuta av all den rikedom den producerar, framstår som mer nödvändig och aktuell än någonsin.

Länge leve Första Maj!

Europeiska Kommunistiska Initiativet

En tanke på “Länge leve Första Maj!

  1. VILLE HÄLSA ALLA KAMRATER VÄRLDEN ÖVER FRÅN STOCKHOLM.
    SVERIGE OCH CHILE SAMMA KAMP.
    LÄNGE LEVE FÖRST MAJ.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.